Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja nada se kako će sva tri projekta aglomeracije biti u lipnju na javnoj nabavi za izvođača radova, te da će se kapitalni projekt izgradnje i modernizacije kanalizacije završiti u roku. Prije godinu dana je potpisan ugovor o financiranju iz EU fondova. On je za sve projekte planiran na 36 mjeseci, do kraja 2023. godine, period za koji je osiguran udio EU milijuna od 85 posto ukupnih ulaganja.

Još uvijek se čeka na odobrenje ponovljenog natječaja za Bokanjac, s povećanim iznosom troškovnika. Na poništen natječaj je, podsjećamo, stigla jedna ponuda s iznosom većim za 96 milijuna kuna u odnosu na procjenu vrijednosti posla koja je iznosila 132 milijuna kuna.

U tijeku je kompleksna procedura za drugi dio projekta aglomeracije koji se odnosi na Petrčane i sliva Put Bokanjca. Procijenjena vrijednost radova je 141.7 milijuna kuna, a natječaj za izvođača će pokazati realnost, koja je obično znatno veća.

Izgradnja sustava odvodnje u samom Zadru, prema procjeni vrijednosti, najveći je zalog aglomeracije sa 186 milijuna kuna. Time bi kanalizacija prošla u područjima s crnim jamama ili tamo gdje je još nema. Projekt je to koji se odnosi na drugu fazu u Diklu, Mocire, Karmu, Crvene kuće, napokon bi se riješila uvala Maestra, Gornji bilig, nekoliko stotina kuća između Tuđmanove i S. Radića, područje između Tesline i Plovanije, nabrajao nam je Peronja prije nego je taj projekt prošao e-savjetovanje. Njime je obuhvaćena crna točke kao što je Ulica Đure Basaričeka kojom se više od četiri godine slijeva kanalizacija, na što javnost upozoravaju stanari.

U tijeku je ocjenjivanje ponuda za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podsjeća Peronja na još jedan segment aglomaracije iz koje je odobren novac za sanaciju, ali i održavanje. Pa će se tako za 2 milijuna kuna obnoviti, modernizirati i pojačati vozni park Odvodnje s osam specijaliziranih vozila.