Zadarski liječnik dr. Ivo Žuvela, koji je nedavno bio u fokusu javnosti zbog tvrdnje da liječnici nemaju dovoljno zaštitne opreme, danas je izvijestio kako je zašao iz HSLS-a, stranke koja ga je svojevremeno nominirala za mjesto u Europskom parlamentu. Razlog su pregovori predsjednika stranke Darija Hrebaka sa HDZ-om.

- Sa žaljenjem obavještavam javnost kako više nisam član HSLS-a. Moja politička aktivnost počinje 2007., nakon što sam samovoljom jednog HDZ-ovog čelnika kao ginekolog proveo tri mjeseca na Zavodu za zapošljavanje s djetetom od pet godina i kreditom od 7.000 kuna. Nisam bio dio stada. Ta životna situacija bila je okidač za moju političku karijeru. U želji da u Benkovcu nešto promijenim, 2009. g. sudjelujem na tamošnjim lokalnim izborima s programom koji se tek nedavno počeo ostvarivati.

Kuće za odmor s bazenima i njihova povezanost s OPG-ima kao dio jake autohtone priče od pojedinih ciničnih novinara nazivane su "predizborne ludorije HSLS-a", čak i u vrijeme lokalnih izbora 2017., kada sam se na poziv Ogranka Zadar ponovno aktivirao nakon političkog mirovanja. Nakon dosta vremena i lutanja liberala, pojavila se nada. Nada u samostalan put, u nesputanu liberalnu priču temeljenu na sadržaju, programu i preduvjetima za jednu drugačiju, bolju Hrvatsku.

Pojavio se Dario Hrebak kao potencijalni lider. Dario koji radi čuda u Bjelovaru, koji jako promovira #redizajn Hrvatske. Dario kojeg sam zbog toga cijenio i poštivao. U tom motivirajućem zanosu vrlo brzo preuzimam Ogranak Zadar, hvatam se Nacrta reforme zdravstva, dajem cijelog sebe za viziju Gotovčeve Hrvatske bez niskosti i mržnje. A upravo tu niskost i mržnju opet osjećam od strane silnica HDZ-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru koji mi, nakon što sam ambulantu u Benkovcu digao na zavidnu razinu, preko svoje ravnateljice poručuju da bih mogao opet na biro. Sada, kada HSLS pregovara o koaliciji sa baš tim i takvim HDZ-om, ja ne mogu i ne želim biti dio te priče. Ponovno nisam i ne želim biti dijelom stada.

Moja je odluka isključivo osobne naravi, vođena vlastitim integritetom, stavom, dosljednošću i, na kraju krajeva, ponosom. Pritom nikom ne spočitavam praktičnu narav takve koalicije. I dalje cijenim Daria Hrebaka, čovjeka koji je s transparentnosti postavio nove standarde u hrvatskoj politici. No žao mi je da se najbolji politički proizvod u posljednjih 30 godina predaje u ruke onima koji s transparentnošću nemaju veze. Žao mi je što liberali u Zadru ponovno neće moći glasovati za kandidate HSLS-a na predstojećim izborima. To nije put kojim je, po meni, HSLS trebao ići. U vrijeme kada Hrvatskoj nasušno trebaju korjenite promjene nema mjesta kalkulacijama oko saborskih mandata.

Bez imalo grižnje savjesti ja nastavljam dalje. Vjerujem u Gotovčevu Hrvatsku, Hrvatsku koja je dom svih svojih ljudi, a ne samo podobnih. Svoja uvjerenja nastavit ću artikulirati kao čovjek s imenom i prezimenom. Želim se zahvaliti svim krasnim ljudima iz HSLS-a (a ima ih puno, prepoznat će se) na ugodnoj plovidbi liberalnim političkim vodama, puno sam od njih naučio. Također, HSLS-u i svim kolegama želim puno sreće, poručio je Žuvela.

Spekulira se kako bi na izbore dr. Žuvela mogao izaći na listi "stranke s Imenom i Prezimenom", koju okuplja vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.