Na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u maslinovom ulju, njujorškom sajmu NYIOOC, zadarska ulja dobila su dvije zlatne i dvije srebrne medalje. U rang najboljih svjetskih ulja ponovno je ušlo ekstra djevičansko maslinovo ulje Ivice Vlatkovića Fortica Coratina Moraiolo, kao i ulje Nai 3.3. OPG-a Nives Morović s Dugog otoka. Vlatković je dobio i srebrnu medalju za ulje Fortica Moraiolo, a isto priznanje dobilo je i ulje OPG-a Tomislav Perica.

Zadarski liječnik i maslinar Ivica Vlatković okitio se brojnim maslinarskim priznanjima, a na istom ovom sajmu već je za svoja ulja dobivao zlatne medalje. Za nagrađeno ulje u obrazloženju se uz maksimalne ocjene navodi kako je ono napravljeno od maslina sorti coratino i moraiolo, koje se ručno beru u idealnom trenutku godine. Na svom imanju u Novigradu Vlatković uzgaja 500 maslina starih pet do 10 godina, a u masliniku je zastupljeno čak 50 vrsta.


View on YouTube

Maslinovo ulje Nai 3.3. OPG-a Nives Morović s Dugog otoka potvrdilo je i ove godine višestruke zlatne medalje dobivene na prestižnim međunarodnim natjecanjima maslinovih ulja Monocultivari Olive Oil Expo, Athena International Olive Oil Competition, London IOOC Health Claim Awards, Aristoil, Olive Japan... Nai 3.3 ekstradjevičansko je maslinovo ulje vrhunske kvalitete, izuzetno bogato polifenolima - biljnim spojevima snažne antioksidativne vrijednosti koji štite srce, krvne žile i imunološki sustav s pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja. Svi plodovi koji ga čine ručno su ubrani i prerađeni u istom danu. Masline se odvajaju od peteljke, a svaki plod koji je oštećen ili odaje bilo kakve tragove vanjskog utjecaja odstranjuje se u procesu prerade.

Srebrnu medalju dobilo je maslinovo ulje Perica, zadarskog OPG-a Tomislav Perica, koji svoje djevičansko ulje dobiva iz maslinika s područja Raštevića i Stankovaca.

Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska. Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske, njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57%, što ga čini najvišim u svijetu.