Privremeno je suspendiran Gradski proračun za udruge u kulturi, sportu i socijali, odluka je koju je 23. travnja donio gradonačelnik Branko Dukić. Ona je kao obavijest objavljena uz dnevni red jučerašnje virtualne sjednice Gradskog vijeća i promaknula je i oporbenim vijećnicima. Ali nije udrugama iz kulture među kojima se danas proširila vijest kako ostaju bez prihoda Grada Zadra kojih su izborili preko teške i mučne e-aplikacije javnih potreba.

Njih o tome nije nitko obavijestio. Tek su danas, kada su zvali Odjel za kulturu i sport, o tome dobili informaciju kako će tako biti do 1. lipnja, a onda će se vidjeti kad će i koliko dobiti novaca. Sada kada su očekivali da će početi raditi i pripremati svoje programe za zakašnjelu i ljetnu sezonu, veliko je pitanje hoće li oni ove godine zamrznuti svoj rad.

Još 17. ožujka je na stranici Grada Zadra, iz Odjela za kulturu i sport, objavljeno je kako "prema preporuci, kao davatelji financijske podrške, analizirat će se slučaj po slučaj te će se pri pregledu izvještaja pokušati primijeniti uvjeti ugovora koji se odnose na višu silu, a sve vezano uz odobravanje troškova koji su već nastali." Pod tu obavijest, koju je potpisala pročelnica Dina Bušić, navedeno je kako će se uvažavati kašnjenja, prilagodbe i odgode planiranih projektnih aktivnosti, te uzimati u obzir specifičnosti ugovorenih projekata.

Međutim, najnovijom odlukom koju nam je objasnio pročelnik za financije Ivan Mijolović, privremena obustava izvršenja proračuna odnosi se na period od dana donošenja pa idućih 45 dana.

- Potom će se vidjeti stanje prihoda da bi se mogla napraviti analiza i rebalans kojeg nam je pročelnik najavio da će biti u lipnju. U skladu s novcima prikljupljenima u gradskoj blagajni, a posebno prihoda koje će donijeti život s koronom, revidirat će se već odobreni iznosi. Dok je korona na snazi - staju kultura, sport, tehnička kultura, ekologija..., tako bi se moglo protumačiti nastalo stanje. Samo će neke socijalne udruge dobiti već odobreni novac (?), te će se plaćati režije socijalno ugroženim građanima. Uz plaće zaposlenika, novca će biti za EU projekte i graditeljstvo.

Jedan od razloga za donošenje te odluke je osiguravanje financiranje zaštitnih epidemioloških mjera. Uz milijun kuna za Bolnicu, javnost ne zna koliko je odvojeno za troškove Civilnog stožera Grada Zadra i njihovih aktivnosti.

Ovako drastične odluke Gradonačelnika u odnosu na financije nije bilo ni u vrijeme kada je Zvonimir Vrančić preuzeo Grad s 90 milijuna kuna duga i uletio u ekonomsku krizu koja mu je pratila mandat. Dukiću je dobro išlo vođenje Grada sve dok epidemiolozi nisu življenje sveli na karantenu.