U prostoru zadarskog wine&dine restorana Pašta&Svašta na zadarskom Poluotoku proglašeni su dobitnici godišnje nagrade "VINUM LAUREATUM" zadarske udruge VINUM, koja se ove godine premijerno održala. Iako se ocjenjivanje trebalo održati još u ožujku, a laureati su trebali biti proglašeni na Zadar Wine Festivalu, zbog zabrane okupljanja i odgođenog festivala, ocjenjivanje je prolongirano te se napokon uspjelo održati u utorak, 12. svibnja.

VINUM LAUREATUM je godišnja nagrada zadarske udruge Vinum, koja se ove godine premijerno održala. Nagrade najboljim vinima Hrvatske dodjeljuju se retrospektivno za vina koja su bila prisutna na tržištu 2019. godine u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, pjenušava i desertna vina. S obzirom da udruga aktivno radi i na promicanju lokalne vinske scene, odlučila je također dodijeliti nagrade na razini Sjeverne Dalmacije kao poticaj za kvalitetu rada.

Predselekcije vina, kojih je bilo nekoliko, vršili su najstručniji članovi udruge, dok je stručni žiri bio sastavljen od 12 članova iz redova WSET-a, Sommelier Kluba, enološke struke i vrhunskih poznavatelja eno-gastro scene. Predsjednik ocjenjivačkog žirija te ujedno idejni organizator godišnje nagrade VINUM LAUREATUM je Manuela Plohl, organizatorica Udruge, nositelj WSET razine 3, student diplome i predavač pri Wine Academy Croatia.

- Već duže vrijeme težnja nam je da dodijelimo neke nagrade najboljim vinima Hrvatske i napokon smo uspjeli to realizirati. U početku je u svakoj kategoriji bilo 200 vina, a izbor smo sužavali dok nismo došli do njih 50. Finalno smo izabrali 10 najboljih, a zatim po tri "najbolja od najboljih" u svakoj kategoriji. Ima tu i iznenađenja, vina malih vinarija koje su možda još uvijek relativno nepoznate ljudima, ali i dokaz da mali proizvođači mogu imati zaista kvalitetan proizvod, pojasnila nam je Plohl. 

Sva vina koja su ušla u odabir 10 najboljih vina Hrvatske u svojim kategorijama, bit će nagrađena prigodnim diplomama, a pobjednici kategorija biti će nagrađeni unikatnom staklenom plaketom za čiju je izradu bila zadužena zadarska umjetnica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla, koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije. Plaketa prikazuje vinsku čašu okrunjenu lovorovim vijencem, a simbolizira nagrađeno vino (vino sa lovorikama), što je i ime nagrade u prijevodu. Izrađena je metodom fuzije i stoji na kamenom postolju.

Ujedno će se tijekom narednih mjeseci, u istom prostoru održati radionice sa vinima koja su ušla u odabir 10 najboljih u kategoriji. O radionicama će građani biti pravovremeno, putem medija, obaviješteni.

Pobjednik u kategoriji bijelih suhih / polusuhih vina je iločka vinarija Trs sa Graševinom Dekan (2017.g.), drugo mjesto osvaja Krauthaker sa Graševinom Mitrovac (2018.g.), dok treće mjesto odlazi na otok Korčulu i to vinariji Cebalo za vino Grk (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji ružičastih suhih / polusuhih vina je zadarska vinarija Degarra sa Rosé-om (2018.g.), drugoplasirano vino je Galić Rosé (2018.), a trećeplasirano je vino Meneghetti Rosé (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji crvenih suhih / polusuhih vina je istarska vinarija Fakin sa teranom Il Primo (2016.g.), drugo mjesto odnosi Gran Teran vinarije Coronica (2016.g.), a treće mjesto odlazi na dubrovačko područje vinariji Crvik sa vinom Vilin ples (2016.g.).

Pobjednik u kategoriji pjenušavih vina je Korak Rosé Brut Nature, drugo pjenušavo vino je Ivančićev Griffin, Dark Side, dok treće mjesto osvaja Koquelicot Kontempo s izraženom aromom drveta.

Pobjednik u kategoriji desertnih vina je vinarija Miličević sa Izborom prosušenih bobica (2013.g.), drugo mjesto osvaja vinarija Bodren sa ledenim vinom od sivog pinota, a treće mjesto osvaja vinarija Krauthaker za Izbornu berbu prosušenih bobica.

U kategorijama sjeverne Dalmacije, nagrađeni su samo pobjednici kategorija:

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji bijelih vina je Pošip Prestige Kraljevskih vinograda (2017.g.), dok je u kategoriji ružičastih vina pobjedu odnio Degarra Rosé (2018.g.). U kategoriji crvenih vina pobijedio je Korlat, Syrah (2014.g.), a u kategoriji pjenušavih vina Degarra Primo. Vinarijom godine sjeverne Dalmacije proglašena je vinarija Boškinac. Vinarije Degarra i Boškinac jedine su dvije vinarije iz sjeverne Dalmacije koje su bile zastupljene u top 10 najboljih vina po svojim kategorijama. Konačno, udruga Vinum će svake godine dodjeljivati nagradu za Vinsku osoba godine sjeverne Dalmacije, a ove godine tu titulu odnosi Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine festivala i zaštitni znak vinskih okupljanja, koji je zadarskoj regiji donio iznimnu promidžbu vinskog turizma. 

- Ivan Stiblik je sa zadarskim Wine festivalom napravio nevjerojatnu promociju, kako za grad, tako i za cijelu regiju i zadarske vinare. S velikom dozom objektivnosti mogu reći da je naš Wine festival jedan od najboljih vinskih festivala Hrvatske, zaključila je organizatorica Manuela Plohl.