Ovo je nekakva druga faza epidemije, onu prvu smo prošli jako dobro i odlično. Ona nam je bila važna kao faza usporavanja, da skupimo dovoljno materijala i da se dobro organiziramo. Prije dva mjeseca imali smo oskudno opreme i nismo bili organizacijski spremni kao ni cijeli svijet, a sada je to jedna drugačija priča i vidjet ćemo što će nam donijeti ovo razdoblje, kazao je danas zadarski epidemiolog dr. Alan Medić.

S obzirom da se javnost zbunjuje s najavama o novom valu zaraze kojeg neki stručnjaci najavljuju za jesen, u čemu je razlika između drugog vala i druge faze koja je počela, pitali smo dr. Medića.

- Ako gledate geografsku raspodjelu, sada imamo puno manji broj smrtnosti i oboljelih u okolnim zemljama i samim time smanjuje se šansa da infekcija na taj način uđe u našu zemlju. U ovoj fazi trebamo se prilagoditi na život s koronom. U njoj neće biti karantenskih mjera. Ne vjerujem da ćemo se u doglednoj budućnosti vratiti na ovo što smo sada imali - zatvaranje kafića i slično. U ovoj fazi živimo s koronom, a razlika je da nema tih drastičnih mjera. Kad govorimo o valovima, možemo govoriti o valovima i valićima, a ja vjerujem da će to biti valići, odnosno pojedinačni slučajevi. Dolazit će ljudi iz inozemstva, netko od njih će biti pozitivan i zaraziti članove svoje obitelji i nekoga u svojoj okolini. Nama je važno da smo pripremljeni i strateški i dalje vrlo oprezni s domovima umirovljenika, socijalnim ustanovama i bolnicama, predvidio je s velikom dozom sigurnosti dr. Medić.

On je dodatno pojasnio kako na transmiju mogu utjecati vremenske prilike.

- Kada virus padne na podlogu, temperatura ga može donekle neutralizirati. Na taj način prijenos virusa je manji. Preko ljeta se više krećemo na otvorenim prostorima, pa je manja mogućnost prijenosa. Ovaj virus ništa ne sprječava tako dobro kao distanca od 1.5 metra. Bit će i dalje oboljelih, ali neće nam se desiti dramatična epidemiološka situacija.