Povratak u školske klupe očekivano je protekao s malim brojem učenika u klupama. Prema službenim podacima, od ukupno 3.138 učenika nižih razreda na području Zadarske županije u školu se vraća 220 učenika, dok se u 11 škola ne vraća niti jedan učenik. Podaci s terena govore da će broj učenika na kraju vjerojatno biti i manji.

- Mi smo prikupili deset suglasnosti roditelja za povratak učenika, od čega po jednu za učenika prvog i drugog razreda, tri za treći razred i pet za četvrti. Jedan učenik jutros nije došao, budući da su roditelji javili da ga nema tko dopratiti, kaže Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, koju polazi 1.180 učenika.

Mali broj učenika, kaže, uvjetovan je strogim kriterijima, u kojima su osim dolaska s pratnjom s osobom mlađom od 60 godina navedeni uvjeti o zaposlenosti obaju roditelja, izostanak kroničnih bolesnika u kućanstvu itd.

U Osnovnoj školi Petra Preradovića jutros se u ukupno dvanaest razrednih odjela pojavilo šest učenika, pa neće biti teško zadovoljiti postavljene epidemiološke uvjete - umjesto dva metra prostora većina djece za sebe će imati cijeli razred i učiteljicu. U područnoj školi u Kožinu došlo je dvoje učenika, kaže ravnateljica škole Stanka Pera Martinac.

- Nastava je organizirana po odjelima, tako da svaka učiteljica drži nastavu u svom razredu, ako su se pojavili učenici. Tjedno će se održavati 16 sati, tako da će svaki dan imati tri ili četiri školska sata, kaže Pera Martinac.

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja mogućnost povratka u školu omogućuje se samo učenicima razredne nastave, od prvog do četvrtog razreda. Svi djelatnici imaju obavezu mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao i voditi evidenciju o temperaturi, svaki dan za sebe. Roditelji imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu a bilješku o izmjerenoj temperaturi svako jutro pisanim putem trebaju poslati učitelju na e-mail adresu ili SMS porukom. U slučaju povišene tjelesne temperature (37,2) roditelji ne smiju dovoditi dijete u školu.

- Neki su došli sami, neke su roditelji dopratili u školu, ali nisu smjeli s njima ući u školu. Na ulazu su obavili dezinfekciju nogu i ruku, u učionicama također imaju dezinfekcijska sredstva, dovoljno papira, sapuna i tople vode u WC-u. Danas će, ovisno i programu, završiti u 10.30 ili 11.30 sati, kaže Pera Martinac.

U najvećim gradskim školama na nastavu bi trebalo doći do 18 djece, dok će ih drugi moći "brojati na prste jedne ruke". U OŠ Bartula Kašića bit će im dovoljan svega - jedan prst.

- Od 600 učenika razrednih odjela za nastavu se javio samo jedan, i to ne u matičnoj školi, nego u područnoj na Bokanjcu, kaže ravnateljica Katica Skukan.