ZADAR- Koliko god je bio civilizacijski šok zatvaranje ugostiteljskih objekata onog utorka u ožujku, kada se to na zadarskom području dogodilo ranije nego u ostatku Hrvatske, toliko je danas njihovo otvaranje prošlo bez imalo osjećaja vraćanja na staro. Uz epidemiološke mjere i kišu, ugostitelji u Zadru nisu nakon dva mjeseca doživjeli povratak gostiju.

Jedni su u međuvremenu navikli na klupicu i kavu po putu, odvikli se od kafića, drugi su još na radu od kuće, a ima onih koji su i dalje u strahu od koronavirusa te onih koju čekaju da sve bude kao prije. Turista nema - Grad je zapravo prazan iako su se terase fizički raširile s obzirom na propisane mjere udaljenosti. Narodni trg ponovno je postao ugostiteljski.

Neke terase i nisu postavljene. Gosti su se mogli vidjeti tek na onima koje su natkrivene - kult kave je kod nas neuništiv. Nadamo se i čitanje novina, koje se barem na tim mjestima prelistavaju. Prethodnih dana mnogi su se ugostitelji spremali za ponovno otvaranje uz generalno čišćenje pa i uređenje lokala. Neki još nisu stigli završiti posao u ovoj najdužoj stanci za dio ugostitelja. Nakon zimskog predaha, uslijedilo je prisilno zatvaranje kafića zbog korone.

Ovo je za ugostitelje ekonomski teško razdoblje, ponavlja šef zadarskog ceha ugostitelja, Robert Kovačević koji je inzistirao na tome da i svibanj bude mjesec za koji Grad Zadar neće naplaćivati najam.

- Nije bilo ponovno lako otvoriti. Ovo je uhodavanje u posao koje će trajati do 1. lipnja, a ne znamo što nas čeka. Manji kafići nisu otvorili jer ne znaju kako se uklopiti u mjere koje su donesene generalno, a svaki ugostiteljski objekt ima svoje specifičnosti. S druge strane postoji strah, jer ako nitko, onda smo mi ugostitelji naviknuti na česte inspekcije i velike kazne, kazao nam je Kovačević, koji procjenjuje da će korona kriza ipak prisiliti neke ugostitelja na ključ u bravu.

Jedino što se ne pokazuje kao problem je radna snaga jer bi postojeći konobari bili dovoljni za pokrivanje posla, koji prvog dana otvaranja ugostiteljskih objekata i nije obećavajući.