Iz Nezavisne liste "Bibinje isprid svih" obavijestili su nas da se, odmah nakon medijskog eksponiranja problema otpada uz željeznicu, pristupilo čišćenju kojeg je obavila općinska komunalna služba "Bibinjac".

Problem otpada otvorio je i pitanje pokretanja dugoočekivanog projekta izmještanja pruge, koji je kao "projekt koji će preporoditi Bibinje" na konferenciji u listopadu bio najavljen za ovu godinu. Oporba je od Hrvatskih željeznica zatražila uvid u dokumente s presice, međutim stigao im je odgovor kako ih oni ne posjeduju. Naime, "Analizu opcija", predstavljenu u Bibinjama, naručilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Njima je dopis proslijeđen, no još uvijek nisu poslali traženu dokumentaciju, ističu iz Nezavisne liste.

Iz HŽ Infrastrukture, jedne od rijetkih državnih kompanija kojima je glasnogovornička služba ažurna i preko vikenda, na naš su upit odgovorili kako je cijeli projekt na čekanju zbog koronakrize, baš kao i planirano uklanjanje blok kućice, oko koje se otpad odlaže, i popravak oštećene nadstrešnice kojoj prijeti urušavanje. Trenutno tek mogu apelirati na sve one koji odlažu otpad na nedozvoljenim mjestima i zamoliti ih da se ponašaju odgovorno, uz napomenu kako se, nažalost, već duži niz godina susreću s problemom onečišćenja okoliša na području kolodvora Bibinje.

- Što se tiče vašeg pitanja o početku radova na izmještanju željezničke pruge u Bibinjama, HŽ Infrastruktura planira pokrenuti izradu studijske i ostale dokumentacije za taj projekt. U ovom trenutku teško je procijeniti vremenske rokove u kojima bi se mogli obaviti poslovi za koje pitate, kao i niz drugih aktivnosti koje smo planirali. Kriza izazvana virusom Covid-19 velikim dijelom odrazila se na redovno poslovanje HŽ Infrastrukture na održavanju, upravljanju, organizaciji i regulaciji prometa te na području investicija. Naime, HŽ Infrastruktura dužna je poštivati Odluku Vlade RH o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika (NN 41/20), po kojoj obveznici mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija. S obzirom na to da se na pruzi Zadar - Knin trenutno ne odvija putnički prijevoz, poslovne aktivnosti na tom području su usporene, ali će se početi realizirati čim nam to mogućnosti budu dopuštale, odgovorili su HŽ-a.