Ušli smo u sivu zonu puzajućeg prekarijata uzrokovanu virusnim pandemonijem, upozorio je jutros Vinko Bakija, viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska na temu teškoća turističkih vodiča za vrijeme koronavirusa.

Bakija je istaknuo kako turistički vodiči ne rade već najmanje dva mjeseca, a teško mogu doći do pomoći.

Sezonalnost hrvatskog turizma gorući je problem, upozorio je, a predsezona je za turističke vodiče prva faza glavne sezone.

- Mi radimo u predsezoni, upravo od ožujka, travnja i svibnja. Znači, ožujak i travanj su nama u ovom trenutku propali dio sezone, rekao je Bakija, koji je također predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra "Donat" i član Predsjedništva Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

U predsezoni je šteta za turističke vodiče, kaže - stopostotna.

- Nadoknaditi se ne može, ali ublažiti se može, dodao je Bakija, rekavši kako se se turistički vodiči već godinama socijalno distanciraju od svojih grupa.

- Mi smo uvijek na neki način najmanje dva metra udaljeni od prvog koji nas sluša, a onda drugi su tri do četiri metra od nas. Ne očekujete valjda da ćemo se grliti sa svakim turistom i posjetiteljem koji se iskrca s autobusa, našalio se Bakija.

Sveučilišni profesor i predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat - Zadar je rekao i da su virtualne ture promocija Hrvatske koja ima vrlo važnu ulogu u djelovanju na buduću turističku potražnju u vremenu nakon koronavirusa.

- To je za pozdraviti, ali virtualne ture ne donose kruh naš svagdašnji, zaključio je Bakija.