Od jučerašnje odluke Vlade o pokretanju gospodarskih djelatnosti kojima se u ponedjeljak otvaraju trgovine i pojedine uslužne djelatnosti, telefon Udruženja obrtnika Zadar ne prestaje zvoniti.

- Donijeli su odluku bez ikakvih uputa, umjesto da su jasno i glasno objasnili sve uvjete koje moramo ispuniti za otvaranje. Obrtnici su zbunjeni, nepripremljeni, boje se otvoriti zbog mogućih kazni od inspekcija. Zovu nas, a mi im ne možemo dati precizan odgovor. Ja osobno svoju trgovinu neću otvoriti u ponedjeljak. Već je petak popodne, potrebno je Poreznoj upravi prijaviti radno vrijeme, nabaviti zaštitnu opremu i sve za novu organizaciju poslovanja, a uputa za to još nema, rekao nam je predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta koji, kao i većina drugih obrtnika, nije optimističan po pitanju sezone, ali se ipak nada popuštanju epidemije i dolasku gostiju. Kao i svim građanima, najgore im pada osjećaj neizvjesnosti koju je korona donijela.

Malta ističe kako je u ovoj situaciji najteže ugostiteljima koji se nalaze u posljednjoj fazi otvaranja.

- Ako će se morati organizirati tako da gosti i stolovi budu odvojeni, pitanje je isplati li im se uopće otvarati te plaćati zakup javne površine koju ne mogu koristiti kao ranije, upozorava Malta.

Velik broj zadarskih obrtnika potražio je od HZZ-a novčanu pomoć za plaće radnika, što je, ističe Malta, dobra mjera iako ga brine brojka ministra Zdravka Marića od 15 milijardi eura koliko je mjesečno potrebno za osnovno funkcioniranje Države. Od gradske uprave predstavnik zadarskih obrtnika pak očekuje nove mjere za pomoć gospodarstvu i prihvaćanje prijedloga koje je njegov Klub vijećnika Akcije mladih i Mosta podnio još 16. ožujka. Još tada je Malta istaknuo kako uvedena oslobađanja (plaćanje zakupa gradskih prostora i javnih površina) obuhvaćaju tek manji broj zadarskih obrtnika i poduzetnika.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća održana je 30. ožujka, a iako je gradonačelnik Branko Dukić najavio novu uskoro, nje još nema.

Upute za rad u pojedinim djelatnostima izašle su oko 16 sati, a možete ih potražiti na linku.