U zadarskom kazalištu u tijeku je tradicionalna akcija darivanja krvi Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Predsjednik Aktiva Venci Jurin zadovoljan je odazivom, iako ovog puta nema uobičajenog šušura i glazbe uživo, po čemu je akcija prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj.

- U prostoriji može biti najviše šest osoba odjednom pa se nešto duže čeka, ide sporije. Neki su otišli i rekli da će se vratiti kasnije da ne čekaju dugo na ulici. Zadovoljan sam jer vidim naše stalne darivatelje, ali i mlade koji prvi put dolaze dati krv. Evo i moj unuk i njegova cura su među njima, pohvalio nam se Jurin.

Udruga se uz svoje stalne sponzore pobrinula da svi darivatelji nakon davanja krvi dobiju sendviče od pršuta i sira i kavu. Nedostaje onih komentara tijekom i nakon davanja, ali treba biti strpljiv i sačekati da cijela situacija prođe. Bit će opet veselja u kazalištu.

- Naš aktiv prikupio je od 1993. godine blizu 7.000 litara krvi! Jednog jutro 1994. godine prikupili smo 400 doza, što je bilo više nego u Šibeniku cijele te godine. Ja sam u davalaštvu krvi, kroz darivanje a onda kroz vođenje udruge, od 1962. godine i veseli me kada vidim da se naša humanost napokon priznaje i na nacionalnoj razini. Ministar Vili Beroš rekao je da su darivatelji krvi i Imunološki zavod nacionalno blago, sretan sam što je takva osoba na čelu hrvatskog zdravstva, govori Jurin, zahvaljujući na učinjenom referentu Šimi Lisici, preko kojega su napokon ostvarili punu suradnju s gradskim društvom Crvenog križa.

- On je ovaj poziv naslijedio od svog oca iz klape Donat, koji je također cijelo vrijeme s nama. Ne može se u ovome biti ako nemaš unutarnji osjećaj da činiš dobro djelo. Zbog ljudi koji imaju osjećaj da pomažu spašavati živote mi imamo ovako uspješne akcije, kaže Jurin.