Za razliku od drugih koji prolongiraju termine održavanja, organizatori 22. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline Zadar 2020., odlučili su svoju održati. Makar, kažu, i u bitno okrnjenom izdanju, javlja Agroklub.

"Proglasit ćemo rezultate ocjenjivanja, bez šušura i okupljanja, a ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize donirat ćemo Općoj bolnici Zadar", otkriva Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

Ova se maslinarska smotra trebala održati danas i sutra, 18. i 19. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu, ali zbog pandemije će biti održana na drugačiji način. S obzirom na to da je određeni broj uzoraka maslinovih ulja (92) dostavljen na ocjenjivanje i prije pojave koronavirusa, organizacijski odbor je odlučio, usprkos situaciji oko pandemije ipak održati natjecateljski dio.

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije za ovogodišnju manifestaciju prikupila 92 uzorka maslinovog ulja i to: 62 uzorka iz Zadarske županije, 12 iz Istarske, 7 iz Splitsko-dalmatinske, 2 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske županije te 1 uzorak iz Zagreba.

Međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je 5 uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški, Čitluk i Čapljina) te 2 maslinova ulja iz Crne Gore (Bar). Od ukupno 92 uzorka, 81 je ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što čini 88% od ukupnog broja uzoraka, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo, ističe Filip Erceg, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje i voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Titula šampiona pripala je OPG-u Popović, vlasnice Nele Popović iz Poreča, čije je ekstra djevičansko ulje ocijenjeno s 99,80 od mogućih 100 bodova. U kategoriji Top-5 otvorenih ulja prvo mjesto pripalo je Borislavu Pediću iz Zadra sa 99, 65 bodova, drugi je Renato Pinčić iz Zemunika Donjeg (99,55), treći Ante Vulin iz Pakoštana (99,50), četvrti OPG Škopić, Ugljan (99,45) i peti Kristijan Jukić iz Zadra (99,40 bodova). U kategoriji otvorenih, zlatne medalje osvojilo je čak 45 ekstra djevičanskih ulja, srebrne 15 i brončane 5 ekstra djevičanskih ulja. Među njima je bilo i ulje uvijek rado viđenog generala Ante Gotovine.

U kategoriji pakovina šampion je Đani Lubiana iz Poreča koji je za svoje višesortno ulje osvojio 99,95 bodova. Lubiana je prvi i u Top-5 pakovina, a sljedeća tri mjesta pripala su uljima OPG Lupić iz Bala, dok je peti OPG Mate Dušević iz Ljupča s 98,00 bodova. U kategoriji pakovina za ekstra djevičanska ulja bit će dodijeljene dvije zlatne te po jedna srebrna i brončana medalja.

- Maslinova ulja kojima je berba maslina bila ranija nego prethodnih godina imaju odlične karakteristike u kemijskom i organoleptičkom smislu. Takva ulja imaju intenzivnu voćnost, gorčinu i pikantnost te niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Kod maslinovih ulja kasnijih berbi primijećen je značajan gubitak fenolnih spojeva. Ona su bila manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali u velikoj mjeri djevičanska, kaže Erceg,

Kemijska i organoleptička analiza pokazala su lošiju kvalitetu, javile su se mane octikavost i upaljenost te je porasla količina slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Iako je protekla maslinarska godina bila jako loša po količini ubranih i prerađenih plodova masline, ipak je dala ekstra djevičanska ulja vrlo visoke kvalitete što dokazuju i rezultati ostvareni na ovogodišnjim 22. Međunarodnim Danima masline.