Današnja konferencija za novinare Županijskog stožera civilne zaštite bit će zapamćena po kontradiktornim informacijama, a odgovornost prema javnosti pala je na medije.

Prvo smo provjerom informacije nadopunili podatak koji čini veliku razliku, a prema kojem nije zaražen djelatnik FINE, već FINE GS, sasvim druge firme koja se bavi prijevozom i obradom novca. Zatim su nas zvali iz Općine Ražanac kako bi rekli da se ne radi o pet, kako je to službeno navedeno, nego o tri zaražene osobe koje borave u tom mjestu. Pouzdanost te informacije jako im je važna zbog mještana koji će u suprotnome misliti da netko manipulira s njihovim zdravljem, odnosno da krije pravo stanje.

Jedan član Stožera demantirao je drugoga o tome tko je najmlađi pacijent zaražen koronom u Zadarskoj županiji, što je također proizašlo iz novinarskog pitanja.

U konačnici su novinari iz podataka o zaraženima po mjestima koje je iznio dr. Medić, prebrojali 74 umjesto 77 potvrđenih slučajeva. Iz Stožera ubrzo su uz ispriku poslali ispravak krivog podatka za Grad Pag (u Kolanu na Pagu su 2 pozitivne osobe, u Gradu Pagu niti jedna) te najavili kako će poslati tablicu iz Zavoda za javno zdravstvo o zaraženim osobama po mjestu boravka.

I na kraju je javnost dobila novi poučak o istinitom informiranju, kada su pitali kako to da je rečeno da se ne može pratiti epdemiološki trag u ražanačkom slučaju, kada se pouzdano zna da je prvi od petero članova obitelji zaposlen u biogradskoj bolnici.

- Od jučer, 14. travnja, završava samoizolacija i posljednjem djelatniku biogradske bolnice koji se mogao zaraziti. Mi još uvijek možemo pratiti sve kontakte, pa čak i kad su trećeg i četvrtog reda, ali ne želim da ih sve direktno vežemo, jer kolika je odgovornost pojedinca ako dođe s partnericom ili djetetom kod osobe u samoizolaciji. Zato sam htio izbjeći da direktno vežemo te ljude koji su posredno došli u vezu s ovima iz Biograda, te napravimo distinkciju od slučajeva koji su direktno vezani za Biograd, kazao je glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić. Prema njegovoj najavi, za siguran povratak zdravstvenih djelatnika u biogradsku bolnicu potrebno je provesti još 120 testiranja.

Da su biogradska bolnica i nulti pacijent ključni u epidemiološkoj slici sa zadarskog područja, potvrđuje i nevoljkost dr. Medića da na novinarsko propitkivanje otkrije tko su još troje ozdravljenih pacijenata. Naime, uz prvozaraženu djevojku iz Biograda i njezina oca, pedijatricu i sanitarnog inspektora iz Zadra (koji su bili lažno pozitivni), to su još tri osobe iz Ortopedske bolnice u Biogradu. Prije toga je dr. Medić spomenuo kako je za troje zaraženih liječnika (potvrđeno im istog dana), završeno liječenje u kućnoj izolaciji.