Više od dva mjeseca prošlo je od tragične smrti djelatnika zadarske Elektre, a slučaj još nije dobio svoj epilog u Županijskom državnom odvjetništvu.

Podsjetimo, 32-godišnji Zadranin poginuo je 17. siječnja prilikom radova na drvenom stupu niskonaponske mreže u mjestu Ljubač kraj Zadra. Prema rezultatima očevida kojeg su policijski službenici proveli u suradnji s inspektorom zaštite na radu, on se pomoću opreme popeo na stup, a dok je obavljao radove, došlo je do puknuća u podnožju tog drvenog objekta uslijed čega se isti srušio, a nesretni 32-godišnjak je zajedno s njim pao na tlo i izgubio život. S obzirom na pitanje odgovornosti za tragediju, ŽDO je isti dan naručio obdukciju tijela. No do danas ti rezultati nisu poznati javnosti.

- Vezano za događaj u Ljupču gdje je smrtno stradao djelatnik HEP-a te Vaš upit za dostavu više informacija o rezultatima obdukcije, radnjama koje slijede te utvrđenja tijekom očevida, pozivajući se na Zakon o kaznenom postupku te Zakon o pravu na pristup informacijama u ovoj fazi dok se provode izvidi ne možemo davati podrobnije informacije budući da je postupanje tijekom izvida tajno. Obzirom na interes javnosti za ovaj slučaj molimo za razumijevanje, a nakon što izvidi budu dovršeni i donesena državnoodvjetnička odluka javnost će biti obaviještena preko web stranica DORH-a, odgovor je kojeg smo dobili od glasnogovornika ŽDO-a Duška Berovića još krajem veljače.

Od HEP-a smo pak pokušali doznali koliko je star bio stup čiji su tragovi danas jedva vidljivi. No, i ta se informacija ispostavila tajnom.

- Zbog istrage koja je još uvijek u tijeku nismo u mogućnosti davati informacije vezane uz stradavanje radnika Elektre Zadar, odgovorili su nam iz glasnogovorničke službe HEP-a.

Od njih smo jedino uspjeli saznati tko je odgovoran za održavanje stupova, koliko ih je obnovljeno prošle godine, te stanje opreme za djelatnike.

- Za održavanje i obnovu stupova nadležne su Terenske jedinice Elektre Zadar, ovisno o kojem području se radi (Nin, Otoci, Benkovac, Biograd). Kroz 2019. godinu obnovljeno je 357 drvenih i 197 betonskih stupova. Elektra Zadar na cijelom distribucijskom području raspolaže s ukupno 11 radnih košara, koje se koriste u svakodnevnim aktivnostima, informirali su nas iz HEP-a dok traje istraga tragičnog događaja.