Iz Državnog inspektorata dobili smo potvrdu kako je zbog zaraženog sanitarnog inspektora u samoizolaciji završilo čak 38 državnih službenika Ispostave u Zadru koji su bili u direktnom i indirektnom kontaktu s oboljelim.

S obzirom na tako velik broj, pojavila se sumnja u adekvatno provođenje zaštitnih mjera koje bi u toj profesiji trebale biti na prvom mjestu. No, iz Inspektorata tvrde kako je sve rađeno prema propisima.

- Državni inspektorat kao i sva ostala tijela državne uprave na temelju točke II. Odluke Vlade Republike Hrvatske o organizaciji rada tijela državne uprave za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID -19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, organizirao je rad i raspored rada i radnog vremena za vrijeme trajanja epidemije bolesti na način da su organizirane skupine (A i B) kojima se neovisno jedne od druge osigurao kontinuitet i redovito obavljanje nužnih i neodgodivih poslova koji se obavljaju na terenu, radnom mjestu te rada kod kuće u skladu s predmetnom Odlukom iz djelokruga Državnog inspektorata. Kao i ostala tijela državne uprave tako i Državni inspektorat provodi protuepidemijske mjere te Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odgovor je glasnogovorničke službe.

Njih smo pitali i koliki je broj djelatnika nakon slučaja zaraze koronavirusom ostao u oslabljenoj zadarskoj ispostavi, no konkretan odgovor nismo dobili. Iz Inspektorata su pak naglasili kako se rad ispostave i dalje odvija nesmetano. Kako doznajemo, u pomoć su im priskočili službenici iz drugih gradova.

- Ispostava u Zadru pripada Područnom uredu u Splitu te s obzirom na sve navedeno osigurano je nesmetano obavljanje poslova iz djelokruga nadležnosti kako Ispostave u Zadru tako i Područnog ureda u Splitu te u konačnici Državnog inspektorata, ističu iz Inspektorata koji je angažiran za nadzor poštivanja određenih Vladinih odluka za vrijeme epidemije koronavirusom.

Prema informacijama koje smo dobili, turistički inspektori dosad su zbog nepoštivanja Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanje sportskih i kulturnih događanja pečatili su i sankcionirali ukupno 17 subjekata u Hrvatskoj, od čega dva u Zadru.

Iako smo zatražili podatke o kontroli cijena u trgovinama na zadarskom području, dobili smo informacije na razini države:

- Tržišni inspektori Državnog inspektorata zaključno s 27. ožujkom obavili su 455 inspekcijska nadzora na području Republike Hrvatske, a 78 inspekcijska nadzora su u tijeku te se utvrđuju činjenice. U nadzorima kod 31 gospodarskog subjekata postoji osnovana sumnja u povrede Odluke i Zakona, odnosno povećanje cijena proizvoda (dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, jaja, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku).