Nakon što je prije dvije godine Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zadarske, dovršio kriminalističko istraživanje nad tada 74-godišnjim zadarskim odvjetnikom koji je kazneno prijavljen za utaju poreza, danas je podignuta i optužnica.

Općinsko državno odvjetništvo  (ODO)u Zadru podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva utajom poreza ili carine, opisano i kažnjivo po čl. 256. st. 1. u vezi sa čl. 52. Kaznenog zakona.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2014. obavljajući registriranu odvjetničku djelatnost u uredu u Zadru, u cilju da djelomično umanji svoje porezne obveze i izbjegne njihovo plaćanje prema državi, podnoseći porezne prijave nadležnoj ispostavi porezne uprave, kao obveznik poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, počinio navedeno kazneno djelo.

Tereti ga se da je nakon primitka na svoj žiro-račun novčanih iznosa dosuđenih strankama koje je zastupao u više predmeta pred nadležnim županijskim sudom, po osnovi naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, dio od tako primljenog novca zadržao za sebe i podizao sa žiro-računa po osnovi naplate već ranije obavljenih usluga zastupanja u postupcima, za što nije ispostavio račune, nije iskazao prihode ni akontacije u poslovnim knjigama, niti obračunao pripadajuće poreze.

ODO ga tereti da je 2011., 2012., 2013. i 2014. godine propustio obračunati i platiti poreze i to PDV u ukupnom iznosu od 544.102,87 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, te porez na dobit u ukupnom iznosu od 442.085,19 kuna na štetu Grada Zadra, odnosno ukupno 986.188,06 kuna, navodi se u objavljenoj optužnici.