NOVO Na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite RH potvrđeno je da su zaražena dvojica liječnika u Kliničkoj bolnici Dubrava, od kojih je jedan fizijatar.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je situacija i dalje pod kontrolom, te da je dobro da se to desilo upravo u KB Dubrava jer je ona, zbog svoje pozicije i opremljenosti, bila u planu kao primarni respiratorni centar. Slijedi mobilizacija zdravstva i uspostava centara u tri kategorije.

- To je bilo očekivano i spremni smo. Važno je da smo dugo odolijevali ovom scenariju, što nam je omogućilo da napravimo sve pripremne radnje da bi podizanje ovog stupnja pripravnosti prošlo što bezbolnije i adekvatno, istaknuo je ministar.

Brojka oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj popela se na 49. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je kako su među novooboljelima jedan povratnik iz New Yorka te dvoje ljudi koji su bili radnici na jednom skijalištu u Austriji.

Ministar Davor Božinović istaknuo je kako se promišlja o novim mjerama, o kojima će više informacija biti poznato sutra.

- Sigurno je da će one uslijediti vrlo brzo i biti sve rigoroznije. Mjere koje možete pratiti u stranim medijima, sigurno ćemo s određenom mjerom i dinamikom uvoditi u Hrvatsku. Naš život će se početi ozbiljnije mijenjati, sve u zaštitu kućanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i za druge. Zatvaranje granica jedan je od načina kako reagirati na uvoz virusa. Sigurno ćemo bitno ograničiti ulaz za fizičke osobe, no važno je da se održe smjerovi opskrbe, te da teretni promet i promet robe ide, istaknuo je Božinović.

Iz Nacionalnog stožera posebnu su preporuku uputili osobama starijima od 65 godina koje se moli da što manje izlaze iz svojih kuća.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 8000 osoba.

RANIJE

Indexu je potvrđena informacija da dvoje liječnika KB Dubrava ima koronavirus.

- Potvrdit ću vam da su dva pozitivna bolesnika u KB Dubrava. Situacija će i dalje biti pod kontrolom. Mi imamo planove gdje smo predvidjeli da KB Dubrava bude glavni centar. Dobro da je u KB Dubrava ovo što se dogodilo pa je ubrzala naše planove, iako imamo i drugi centar", rekao je ministar Vili Beroš.

Rekao je kako su zaraženi u toj bolnici kontakti drugih zaraženih.

"Planovi postoje već preko dva mjeseca, svi ravnatelji su obavijšteni o potrebi prijema tih bolesnika. Prelazimo samo na modus rada hitne medicinske djelatnosti. Bolnice mogu prihvatiti bolesnike KB Dubrava. Spremni smo za viši nivo. Imamo i više faze, četvrtu i petu", dodao je ministar.

Ministar je dodao i kako će se nivo obrane podignuti na veći level te kako smo sada na pragu toga. "Raspravlja se o karanteni, idemo prema tome. Biramo mjere aktivacije mjera. Odgovor imamo na sve, sve u svoje vrijeme", rekao je na pitanje jesmo li na putu sveopće karantene.