ZADAR- Ministarstvo kulture još nije dobilo povratno očitovanje UNESCO-a na prvi izvještaj koji je upućen u studenom 2019. godine, informacija je koju smo na naš upit dobili iz resornog ministarstva.

Ministarstvo kulture je nositelj procedura kojima su zadarski bedemi dio upisane svjetske baštine od prije skoro tri godinu. Oni su izvještaj uputili UNESCO-u. Zajednički izvještaj odgovorio je na sve preporuke sadržane u odluci Odbora za svjetsku baštinu donesenoj prilikom uvrštenja Zadarskog sustava obrane kao komponente Venecijanskog sustava obrane 16. - 17. stoljeća na Popis svjetske baštine, navode iz Ministarstva kulture.

Iz Grada su nam rekli kako je taj izvještaj podnijelo čak pet odjela: za kulturu i sport, za prostorno uređenje i graditeljstvo, za EU fondove, za komunalne djelatnosti i za gospodarenje gradskom imovinom.

U odgovoru nas je Ministarstvo kulture, prema podacima dobivenima od Grada Zadra, informiralo o svim aktivnostima poduzetima u svrhu očuvanja izvanredne univerzalne vrijednosti. Tako je navedena realizacija obnove sjevernih gradskih bedema (Muraj, op.a), vrata sv. Krševana te vrata utvrde Forte (što nije točno, op.a). Od obaveza koje još treba ispuniti, za Zadar je najvažniji Plan upravljanja svjetskim dobrom, studija nosivog kapaciteta turizma te nastavak izmještanja parkirališnih mjesta, ali i ostalih nametljivih, ometajućih elemenata iz područja dobra koji mogu imati negativan utjecaj na izvanrednu univerzalnu vrijednost dobra, doznajemo u Ministarstvu kulture.

Hoće li Grad Zadar morati ukloniti parking na Đilu, ispod bedema u Ulici Dmitra Zvonimira, te u Ulici Krešimira Ćosića kao što je ukinuto parkiranje uz Muraj?

U gradskoj upravi niti ne govore o potrebi izrade Plana, a u planu javne nabave im je 400 tisuća kuna s kojima bi ove godine vratili u prvobitno stanje devastiran dio zaštićenih bedema na ulazu u Park Vladimira Nazora. Nije točna informacija iz izvještaja Grada kako su obnovljena vrata unutar utvrde Forte. Ona su samo zaštićena daskama kako ne bi došlo do daljnjeg urušavanja.

Iz Ministarstav kulture očitovali su se i o ugostiteljskom objektu na Bastionu Grimani (Ponton) u naravi u Perivoju Kraljice Jelene. "Radi se o prostoru Grada Zadra kojim upravlja gradsko poduzeće Nasadi koje je dalo prostor povijesne Ledane i dio perivoja u najam. Terasa i nadstrešnica su se nalazile u prostoru kad je provedena evaluacija za upis na listu UNESCO-ove baštine i svojim uređenjem ne doprinosi sadržaju javnog parka, a pogotovo je upitna novom situacijom kad je predmetni fortifikacijski sklop uvršten na Popis UNESCO-ove baštine zajedno sa ostalim dijelovima gradskih bedema", bili su neodređeni iz Ministarstva kulture.