Gdje je Stipe Zrilić? Čovjek s najdužom titulom u Zadru - zamjenik pročelnika ovlašten za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije, obnašao je dužnost župana od 2008. do 2017. godine, kada ga je na unutarstranačkim izborima "pretekao" sadašnji župan, a njegov tadašnji zamjenik Božidar Longin. Zrilić se nije dugo zadržao u županiji: već krajem 2017. godine imenovan je pročelnikom Ureda državne uprave, ali je ona s početkom ove godine ukinuta te ga je sudbina ponovno vratila "pod skute" župana Longina.

Zrilić je promptno imenovan privremenim voditeljem ovog odjela, no do sada se nije odazvao ni jednom od dva sazvana Kolegija župana, na kojem nazoče svi pročelnici, kao ni Županijskoj skupštini. Na kolegijima ga je predstavljao zamjenik Jurica Vučetić, na skupštini nitko. Je li bio zauzet ili je riječ o "tihom otporu" zbog činjenice da mu je ponovno nadređen njegov nekadašnji zamjenik?

- Na svim kolegijima (radni ili javni), kao i na ostalim sastancima u županiji sudjelujem ja ili pomoćnik Jurica Vučetić, sukladno raspoloživom vremenu i obvezama. Što se tiče skupštine, održana je jedna sjednica te na istoj nije bilo točaka koje se odnose na poslove državne uprave pa nije neophodna nazočnost predstavnika odjela. Upravni odjel svakodnevno radi sa strankama poslove državne uprave koji su povjereni županijama, a regulirani su zakonima i podzakonskim aktima, odgovorio nam je Zrilić na postavljeni upit o nedolasku na sjednice.

U Županiji nemaju informaciju zašto se Zrilić na sjednicama nije pojavio, ističu tek kako je na sve njih uredno pozvan.

Još se ne zna niti kada će točno biti raspisan natječaj za pročelnika, samo da bi se to trebalo dogoditi u ovoj godini.

- Kod ustrojavanja novog upravnog tijela do imenovanja pročelnika na način propisan zakonom, a najduže 12 mjeseci, župan može iz redova službenika Županije koji ispunjavaju uvjete za raspored na upražnjeno radno mjesto pročelnika rješenjem privremeno ovlastiti pojedinog službenika za privremeno obavljanje poslova pročelnika. Župan je Stipu Zrilića rješenjem privremeno ovlastio za privremeno obavljanje poslova pročelnika, što može trajati najduže 12 mjeseci. U Planu prijma u službu u upravna tijela Zadarske županije u 2020. godini planiran je u Upravnom odjelu za povjerene poslove državne uprave prijam pročelnika - magistra pravne ili ekonomske struke - jedan izvršitelj. Župan će odlučiti kada će se raspisati javni natječaj za popunjavanje ovog radnog mjesta, odgovorili su iz županije.

Kao magistar pravne struke Zrilić udovoljava uvjetima. Hoće li se pročelničko mjesto poklopiti s njegovim ambicijama, kao i planovima župana Longina, vidjet će se najkasnije do kraja ove godine.