Zadar ima najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2019. godini! Na otvorenju Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, održanome u subotu u podrumu Dioklecijanove palače u Splitu, zadarskim arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću dodijeljena je nagrada Drago Galić za „4 kuće za 4 brata" .

Riječ je o četiri naoko identične kuće u nizu, projektirane za četiri brata, koje čine strukturu sazdanu od dvaju kontrastnih volumena. Smeđi dio predstavlja prostor za iznajmljivanje, odnosno turističke apartmane, dok je bijeli predviđen za obiteljsko stanovanje. Stručni žiri je ovo djelo zadarskih arhitekata ocijenio kao bitno podizanje kriterija oblikovanja te hibridne tipologije svojstvene hrvatskom priobalju.

Još prilikom objave nominacija Udruženja hrvatskih arhitekata rad partnera iz zadarskog studija AB Forum izazvao je brojne pozitivne, ali i negativne kritike šire javnosti.

- Nije ni prvi, a vjerojatno ni zadnji naš rad koji je doživio niz negativnih, ali istovremeno i pozitivnih komentara. Očito je to projekt koji ne ostavlja ravnodušnim i koji izaziva reakciju, rekla nam je Letilović.

Osim vizualnih obilježja objekta, građani su kritizirali i samu lokaciju u blizini obale, no takve su primjedbe upućene na krivu adresu.

- Mi projektiramo i dobivamo dozvole u skladu s parametrima kojih je propisao UPU, odnosno Prostorni plan grada Zadra, čiji je izrađivač Zavod za urbanizam. Unutar zadanih parametara napravili smo najbolje što možemo, a da pri tome čak nije niti blizu iskorištena dopuštena bruto izgrađenost parcele, dok je udaljenost od regulacionog pravca prema moru dvostruko veća od dopuštene. Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata procjenjivao je sve komponente našeg projekta i donio odluku o nagradi, istaknula je na naš upit arhitektica Letilović.

Tako je odlukom struke arhitektonsko ostvarenje iz Dikla pobijedilo konkurenciju u kojoj se nalazio zagrebački „Parazit" Studija UP, te stambena zgrada 34 u blizini splitske plaže Žnjan, koju je projektirao Neno Kezić. Izložba svih nominiranih i nagrađenih ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata otvorena je do 21. ožujka.