Organizatori Škrapinga na otoku Pašmanu obavijestili su natjecatelje o odgodi utrke zbog koronavirusa, čime je ovo jedinstveno međunarodno treking natjecanje postala prva manifestacija u Zadarskoj županiji otkazana iz tog razloga.

- Imamo jednu lošu vijest! Dobili smo nalog od strane STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE ZADARSKE ŽUPANIJE kako se Škraping treba ODGODITI zbog situacije s koronavirusom. Po našim saznanjima, ovo je prva takva odluka jednog regionalnog stožera u Hrvatskoj. Škraping je trenutno jedan od tri eventa koji se odgađa u narednom razdoblju na prostoru Zadarske županije. Novi datum će biti objavljen naknadno. Svi prijavljeni natjecatelji će dobiti službenu obavijest s uputama o postupanju. Žao nam je zbog ove vijesti, no učinili smo sve u našoj moći da se Škraping održi u subotu i uz sve zaštitne mjere prevencije od daljnjeg širenja virusa, objavili su na službenoj Facebook stranici organizatori iz Općine Tkon i lokalnog poduzeća Orlić.

Iz Stožera za civilnu zaštitu Zadarske županije ističu kako nije riječ o nalogu, već o PREPORUCI, što je vidljivo i iz samog dopisa kojeg su nam dostavili, te da je konačna odluka na organizatorima. Na jučer održanoj sjednici ista je preporuka donesena za još dvije sportske manifestacije - Dugi otok trail 2020, zakazan za sljedeći vikend, te Svjetsko školsko košarkaško prvenstvo za osnovne škole koje bi se u organizaciji HŠSS-a trebalo odvijati od 15. do 22. ožujka u Zadru. Iz Stožera objašnjavaju kako su preporuke donesene u suglasnosti s Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo i nacionalnim Stožerom, a zbog međunarodnog karaktera tih manifestacija, odnosno najavljenih dolazaka iz okolnih zemalja koje se bore s pojavom koronavirusa.

- Prema trenutno dostupnim epidemiološkim podacima virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem (tj. bliskim socijalnim kontaktom). Osjećamo obvezu da ovom mjerom prevencije smanjimo rizik unošenja i širenja bolesti na našu populaciju. S obzirom na broj natjecatelja i gostiju koji će biti prisutni u velikom broju na malom prostoru, rizik od prijenosa ove infekcije (ukoliko bude i jedan obolio) značajno raste. Vjerujemo da će se situacija kroz neko vrijeme stabilizirati, te prateći povoljnu epidemiološku situaciju i upute, bit će dogovoreni novi termini za održavanje gore navedenih manifestacija. Zbog navedenog smatramo da bi ovogodišnji Škraping trebalo odgoditi. Pravilno planiranje događaja, učinkovita prevencija i informiranje osigurat će zdravlje posjetitelja i svih naših građana, navodi se u zaključku Stožera.

Do sada je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno deset oboljelih od koronavirusa, a odgođeno je nekoliko međunarodnih manifestacija i s manjim brojem sudionika nego što se očekivalo na spomenutim trima u Zadarskoj županiji. Takva praksa će, prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, biti redovno uvedena posebno za međunarodne manifestacije bez obzira iz kojih zemalja dolaze jer se epidemiološka situacija mijenja na dnevnoj razini.