U subotu je uspješno održana volonterska akcija sadnje topola za budućnost zlatovrana u Hrvatskoj. Okupilo se 50-ak vrijednih volontera koji su u suradnji s djelatnicima JU Park prirode Vransko jezero u svega nekoliko sati zasadili 100 sadnica topola u Ravnim kotarima!

Zlatovrana (lat. Coracias garrulus), jedna od najdojmljivijih europskih vrsta ptica zbog jarkih boja perja, kritično je ugrožena vrsta ptice koja se do sredine 20. stoljeća gnijezdila diljem nizinske Hrvatske nakon čega je uslijedio drastičan pad njene brojnosti te potom i potpuni nestanak. Nekoliko gnijezdećih parova zlatovrane zamijećeno je nakon 20-ak godina upravo u Zadarskoj županiji, u Ravnim kotarima! Zlatovrana je ptica dupljašica, što znači da gnijezdi u prirodnim dupljama stabala, na rubu otvorenih staništa gdje se hrani velikim kukcima. Za hranjenje joj posebno odgovaraju poljoprivredne površine s tradicionalnom proizvodnjom, a za gniježđenje stabla topole koja imaju dovoljno mekano drvo u kojem se često formiraju duplje. U Ravnim kotarima su nekoć sađeni drvoredi topole uz poljoprivredne površine u svrhu zaštite tla od erozije vjetrom. Današnja prijetnja postojećim starim topolama je paljenje rubne vegetacije ili biljnih ostataka na poljoprivrednim površinama čime se uništavaju i mjesta za gniježđenje zlatovrana. Aktivnim djelovanjem Zavoda za Ornitologiju HAZU u suradnji s domaćim i stranim partnerima, postavljane su umjetne kućice za zlatovrane te se broj gnijezdećih parova u Ravnim kotarima popeo na više od 60 u 2019. godini.

Sadnjom topola aktivno doprinosimo zaštiti zlatovrane te joj dajemo priliku da svoja mjesta za gniježđenje i u budućnosti nađe u Ravnim kotarima. Kako bi očuvali stabla topole, zlatovrane i druge ptice poljoprivrednih staništa, a ujedno i naše zdravlje, potrebno je provoditi dobru praksu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Volonterska akcija sadnje topola jedna je od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „Zajedno za zlatovranu" pod sponzorstvom INA-e - Industrija nafte, d.d., a u okviru natječaja „Zeleni pojas".

- Ovom prilikom zahvaljujemo vrijednim volonterima na njihovom dolasku i na aktivnom doprinosu zaštiti zlatovrane, poručuju iz PP Vransko jezero.