Županijska skupština započela je pod predsjedanjem zamjenice predsjednika Snježane Jurinić. Nakon ostavke Željka Lončara, a prije imenovanja nove predsjednice Nevenke Marinović, Skupštinu po Statutu vodi prva zamjenica, pa je ona povela vijećnike u Aktualni sat.

Nakon burne rasprave imenovanje nove predsjednice bilo je zakazano u prvoj točki. Željko Šoša (HDZ) zahvalio je dosadašnjem predsjedniku Lončaru na dobro vođenim skupštinama. Uime 24 vijećnika predložio je Nevenku Marinović za novu predsjednicu, uvjeren da će biti i više glasova, te da će ona nastaviti tamo gdje je stao Lončar.

Na odboru je protiv imenovanja bila Renata Sabljar Dračevac, koja je zamjerila pretvaranje skupštine u cirkus i da se ne uspijevaju postaviti sva pitanja na Aktualnom satu.

- Moj stav je da skupštinu treba raspustiti i raspisati nove izbore, rekla je Dračevac, a Ante Rubeša (Akcija mladih) zatražio stanku da se provjeri da nije neki od 24 potpisa falsificiran.

Drago Čulina (Bandić Milan 365) rekao je da mjesto predsjednika pripada pobjedničkoj stranci te ga se ne tiče tko je predložen i prihvatit će ga.

- Gospođa Marinović je intelektualac, nesebična osoba, ali čak da nije tako glasao bih za prijedlog HDZ-a, rekao je Čulina. I Ksenija Gregov iz iste stranke je čestitala onome tko je predložio Marinović.

Marko Pupić Bakrač (AM) odgovorio je da se s Čulinom nije ništa dogovorio na konstituirajućoj sjednici.

- Plenković je smijenio državnog odvjetnika jer je mason i jer je javno nespojivo s tajnim društvima. Masoni imaju tajne obrede velikog meštra i okultne obrede. Ona je Zmajica od Ravnih kotara i pripada Braći hrvatskog zmaja koja je masonska udruga, u kojoj piju vino pomiješano s pepelom iz kaleža, a vodi ga veliki meštar i meštarski zbor. Kao masonka ima tajne obrede i kao takva nije pogodna za predsjednicu Skupštine, rekao je Pupić i pozvao ih da glasuju za Marinović, a protiv naputka premijera Andreja Plenkovića.

Rubeša je rekao da problem masonerije nije samo problem jer je suprotna od Katoličke crkve, nego jer je snobovska.

- Tu zovu kao samo visokoobrazovane ljude koji se ponašaju prema narodu kako se ne bi trebalo ponašati.

Darko Pedić (HRAST) rekao je da mu se telefonski prijetilo ako podrži masonku, pa kako je "čovjek od Crkve" to je istražio, te mu je nejasno kako se oni povezuju s masonima kad su javni i transparentni.

- Ja sam zvao svećenike koji su mi rekli da i njih ima u udruzi te da ona koja štiti crkvu, inače ne bih mogao podržati osobu iz takve udruge. Zaštitnik udruge je sv. Juraj koji je ubio zmaja, rekao je Pedić koji je rekao kako mu je dostavljena snimka na kojoj je Pupić Bakrač rekao da je on kreten.

Rudolf Dvorski je replicirao Pediću kako sjedi s onima koji su podržali Istanbulsku konvenciju i da će dizati ruke do kraja mandata za njih. Rekao je kako je Zadarska županija na njegovo traženje odbacila sporni dokument o ravnopravnosti spolova koji je svojevrsna "Mala istanbulska" i da je možda jedina u Hrvatskoj.

Većinu su u Skupštini činili zastupnici HDZ-ove koalicije, uz troje članova stranke Milana Bandića (Drago Čulina, Mladen Meštrović i Ksenija Gregov) te "Hasanbegovićev" Stipe Bjeliš, ukupno 26 njih.

- Slikajte me da sv. Petru mogu pokazati da sam bio protiv masona, rekao je Rubeš.