ZADAR- Od 2011. godine vode se sudski procesi između Kazališta lutaka Zadar i Živka Šokote i njegove tvrtke Forum oko prava vlasništva nad prostorom od 105 kvadrata u kazališnoj zgradi.

Vrhovni sud, od kojeg je Kazalište tražilo reviziju nakon jedne pravomoćne presude, odbio je njih kao i Šokotu u studenom prošle godine (odluke stigle u siječnju ove godine), a tuženik (Kazalište lutaka) i tužitelj (Šokota) zatražilu su zaštitu svojih prava na Ustavnom sudu.

"Vrhovni sud RH je nakon 5 godina od podnošenja revizije, istu odbacio zbog niske procijenjene vrijednosti spora. Ovlašteni odvjetnik Kazališta lutaka Zadar smatra da je u navedenom procesu povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje, kao i pravo vlasništva. Slijedom toga podnesena je ustavna tužba, navedeno je iz odgovora koji nam je proslijeđen iz Kazališta lutaka. Odvjetničko društvo Šalina - Vrkić, poziva se na Zakon o pravu na pristup informacijama, te ne može ništa više komentirati nesvakidašnji sudski spor.

Kazališno vijeće dalo je suglasnost odvjetniku za ustavnu tužbu u ime osnivača, zbog toga "što tuženik nije dao dokaze o uplaćenom novcu 1986. godine, te da nisu dani dokazi o pretvorbi banke u čijem temeljnom kapitalu nije upisan taj prostor. Razlog za ustavnu tužbu je i u činjenici da se spor zasniva na tome da tadašnji ravnatelj Kazališta, banku naziva vlasnikom prostora, a on nije smio odlučivati o prostoru čija je vrijednost preko milijun kuna, nego osnivač odnosno Županija", navodi se u odluci Kazališnog vijeća čiji je predsjednik Tomislav M. Bilosnić.

Sve je počelo prije 34 godine, kada je zadarska banka s 30 milijuna tadašnjih dinara u zamjenu za jedan poslovni prostor, ušla u financiranje gradnje kazališta za kojeg je bio izglasan samodoprinos građana tadašnje SO Zadar. O tome, proizlazi iz sudskog sporenja, nema  dokaza. U međuvremenu je bio rat i nakon 26 godina zgrada je dovršena, ali prilikom useljenja za koje je organiziran i lutkarski festival nastao je skandal. U novu kazališnu dvoranu nije se moglo ući jer su u Gradu Zadru nakon što je Šokota osporio izmjene građevinske dozvole, odbili tehnički pregled i nije se mogla dobiti uporabna dozvola.

U ovom sporu se radi o javnom interesu, ustanovi kojoj je osnivač Zadarska županija i odgovornosti za vođenje postupka koji može završiti ogromnom materijalnom štetom.

U odnosu na ono što javnost zna o ovom sporu, novo je to da je tužitelj podnio zahtjev za odštetom zbog gubitka prihoda proteklih godina, a on je bez kamata naveden u iznosu od 3000 eura mjesečno. Za toliko je, naime, Šokota ugovorio najam spornog prostora 2012. godine s poznatom zadarskom ugostiteljskom tvrtkom.

Prvom pravomoćnom presudom u ovom višestrukom sudskom sporu, Šokota je dobio pravo uknjižbe na taj prostor kojeg je 2004. godine za 200 tisuća eura kupio od tadašnje Nove banke (pravni sljedbenik Komercijalne banke Zadar, Dalmatinske, a danas OTP banke). Bivši ravnatelj kazališta pokušao se dogovoriti s bankom koja je tada bila u rukama engleskog fonda, a ona se riješila tog prostora tako što ga je prodala Šokoti.

Njegov pravni zastupnik, odvjetnik Ivo Gregov je pokrenuo više tužbi. Pravomoćno su dobili pravo na uknjižbu, da bi Županijski sud preinačio odluku sutkinje Općinskog suda te je ona postala punomoćna. Međutim, Šokota se ne može uknjižiti jer zgrada Kazališta lutaka nije unesena u katastar, a niti je etažirana. Nema uporabnu dozvolu, nego je 2011. godine, Kazalište lutaka uselilo u novu zgradu na osnovu Uvjerenja o uporabljivosti nove zgrade.

Tužba o primopredaji koju je također pokrenuo pravni zastupnik Šokote, završila je s Općinskog na Trgovačkom sudu. Tamo je riješena u korist Šokote, pa je nakon žalbe Kazališta lutaka, sutkinja prekinula parnicu. Najnovijim rješenjem Visokog trgovačkog suda, postupak se nastavlja ročištem sazvanim u svibnju.

I dok je neizvesno kada će pravosudna trakavica biti završena, Šokota za sada ima pravomoćnu presudu o uknjižbi, nastavak parnice za primopradaju te tužbe za naknadu izgubljenih prihoda za koje nije sazvano ročište. Za jedan period odštete, parnica se vodi na Općinskom sudu, a za drugi na Trgovačkom sudu. Tu je još i sudski spor za obnovu postupka kod izmjene građevinske dozvole iz 2006. godine.

Drama apsurda u Kazalištu lutaka je što se osporava vlasništvo od strane druge strane koja također nije upisana kao vlasnik zgrade u katastru. Pravo i pravda se sastoji u tome tko će to dokazati u sporom i neracionalnom sudovanju. Živko Šokota, prema onom što nam je rekao, neće odstupiti ni od jednog tužbenog zahtjeva. Nije isključeno da ovaj spor završi i na Europskom sudu u Strasbourgu, odlučni su u upravi Kazališta lutaka.