Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske proveli su kriminalističko istraživanja nad petoricom hrvatskih državljana, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, prijevaru u gospodarskog poslovanju i skidanje i povredu službenog pečata i znaka. Rezultat ovih kaznenih djela je velika devastacija pomorskog dobra.

Sve je počelo kada je 48-godišnjak, kao odgovorna osoba društva s zagrebačkog područja, od 43-godišnjaka s biogradskog područja u zakup uzeo otočić u Pašmanskom kanalu. To je bilo legalno, ali uslijedili su ilegalni radovi na pomorskom dobru. Prema informacijama iz PU zadarske, 48-godišnjak je kao investitor, bez ishođenja odgovarajuće dokumentacije i protivno odredbama Zakona o pomorskom dobru, tijekom 2019. godine nasipao morsku obalu, popločao postojeće objekte te produžio i podzidao betonski gat. Uz pomoć 39-godišnjeg zaposlenika 48-godišnjak je za to angažirao obrt iz Splitsko-dalmatinske županije u vlasništvu 56-godišnjeg vlasnika, koji je također dobio prijavu zbog protupravne gradnje. Nakon što su radovi dovršeni, investitor mu je ostao dužan preko 200 tisuća kuna pa ga se sumnjiči i za prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Inspekcija je u međuvremenu zaustavila te radove, no 24-godišnji zaposlenik zagrebačke tvrtke u kolovozu 2019. godine s gradilišta je skinuo službeni znak, kojim je bilo zabranjeno daljnje izvođenje radova na tom dijelu, a sve kako bi omogućio daljnju gradnju i dovršetak započetih radova.

Kriminalistička istraga policiju je dovela i do drugih slučaja devastacije pomorskog dobra u kojem je glavni akter bio 43-godišnjak koji je 48-godišnjaku u zakup dao otočić u Pašmanskom kanalu. Njega se sumnjiči da je od 2011. do 2019. godine protivno odredbama o pomorskom dobru, nadogradio i popločao kameno-betonski mul u Turnju, kao i da je na navedenoj lokaciji nanovo nasuo morsku obalu u dužini od 80 metara te izgradio ogradne zidove čime je pomorsko dobro izuzeo iz opće uporabe. Također se 43-godišnjaka sumnjiči da je tijekom 2019.godine na pomorskom dobru na drugoj lokaciji, također na biogradskom području, protivno odredbama o pomorskom dobru izgradio dva kameno-betonska mula - privezišta, kao i da je izvršio nasipavanje morske obale u dužini od oko 25 metara.

Protiv 48-godišnjaka državnom je odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju i protupravne gradnje, dok je protiv njegovog 39-godišnjeg zaposlenika podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju - pomaganje, a protiv 24-godišnjeg djelatnika zbog skidanja i povrede službenog pečata i znaka. Vlasnik angažiranog obrta (56) zaradio je pak kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje. Od petorice pritvorskom nadzorniku predan je jedino 43-godišnjak protiv kojeg je policija državnom odvjetništvu uputila kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje.