Zamjenik župana Šime Mršić sa suradnicima primio je u Domu Zadarske županije voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj - Ogniana Zlateva. Zlatev je stigao u Zadarsku županiju kako bi se upoznao s aktivnostima koje provode županijske ustanove u cilju približavanja europskih institucija građanima te kako bi razgovarao o mogućnostima buduće suradnje s Predstavništvom EK-a.

- Impresioniran sam napretkom kojeg vidim u Zadarskoj županiji i s ljudima s puno dobrih ideja. Posjetio sam budući Centar za mlade koji je čvrsti pokazatelj kako naši partneri diljem zemlje mogu doprijeti dobrobiti lokalne zajednice. Oni su naše "antene" koji povezuju Europu i europske institucije sa građanima, kazao je Zlatev.

Zamjenik Mršić upoznao je Zlateva s aktualnim projektima koji se provode u Zadarskoj županiji, s naglaskom na one koje su financirani sredstvima iz EU fondova. Istaknuo je kvalitetnu suradnju koju Zadarska županija ima s hrvatskim predstavništvom Europske komisije još od vremena pretpristupnih fondova. Jedan od konkretnih primjera te suradnje je Informacijski centar Europe Direct Zadar (EDIC), koji, kao glavno sredstvo EU koje svojim radom podupire rad Predstavništva EK i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini, u Zadarskoj županiji djeluje od 2014. godine.

- Kroz ovo vrijeme EDIC je vrlo aktivno radio na informiranju građana o Europskoj uniji. Promidžbene aktivnosti bile su vrlo intenzivne, a osobito je značajno reći da je svake godine upravo EDIC bio nositeljem organizacije obilježavanja Europskog tjedna u našoj županiji. Određene aktivnosti ponekad su bile i dijelom programa naših Županijskih dana te su nailazile na interes naših sugrađan, istaknuo je Mršić.

Od prosinca prošle godine, a zahvaljujući činjenici da je na staroj lokaciji započela izgradnja Centra za kreativne industrije koji se gradi sredstvima iz EU fondova, EDIC je svoje novo mjesto pronašao u prostorima razvojne agencije ZADRA NOVA. 

- Možda je taj novi smještaj i logičan s obzirom na činjenicu da je upravo ZADRA NOVA ona točka u Zadarskoj županiji čija je temeljna zadaća prije svega priprema i provedba projekata financiranih iz EU sredstava. Sada na jednom mjestu imamo informaciju o svemu onome što je ulazak u EU donio našim građanima, ali i konkretan primjer kako na najbolji mogući način iskoristiti EU sredstva za provedbu kvalitetnih razvojnih projekata, dodao je Mršić.

Ognian Zlatev iskazao je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji istaknuvši kvalitetnu suradnju koju su ostvarili s EDIC-om. Posebno je bio impresioniran projektima i aktivnostima na području obnovljivih izvora energije u kojima je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj, naglasivši da se oni idealno uklapaju u Europski zeleni plan, koji je jedan od ključnih strateških mjera Europske komisije.

- Zadarska županija i EDIC idealni su primjeri kako lokalna zajendica koristi sve blagodati koje pruža članstvo Hrvatske u EU. Pri tome ne mislim samo na povlačenje sredstava iz EU fondova već i na činjenicu kako sama razmjena kvalitetnih ideja može utjecati na razvoj ove regije, poručio je Zlatev koji je boravak u Zadarskoj županiji iskoristio za posjet gradilištu Centra za kreativne industrije na Relji te obilazak Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u čijim je prostorijama smješten EDIC centar Zadar.

Novinare koji su se okupili na razgovoru s Zlatevom najviše je zanimao komentar u vezi Brexita:

- Nismo sretni s odlaskom jednog od naših članova, no moramo poštivati britanske glasače koji su tako odlučili na referendumu. Naravno, postoje određene posljedice i komplikacije. Do kraja godine naći ćemo pozitivan način kako završiti ove pregovore, a u isto vrijeme i jasnu sliku o tome kako ćemo u budućnosti surađivati s Ujedinjenim kraljevstvom, zaključuje Zlatev.