Na graničnom prijelazu Bregana jučer je uhićen direktor trgovačkog društva sa sjedištem na području Zadarske županije, nad kojim je zadarska policija, u suradnji s Carinskom i Poreznom upravom te državnim odvjetništvom, provela veliku istragu gospodarskog kriminala teškog 84.5 milijuna kuna.

Kako doznajemo, riječ je o 65-godišnjem slovenskom državljaninu, Samidu Osmanoviću, koji je 2004. godine na Pagu osnovao tvrtku Vanon preko koje je preprodavao duhanske sirovine.

- Tijekom 2017. godine od više inozemnih dobavljača s područja Europske unije nabavio je duhansku sirovinu, namijenjenu za savijanje cigareta u ukupnoj količini od 111 tisuća kilograma, a na koju količinu nije obračunao i platio trošarinu u ukupnom iznosu od preko 67 milijuna kuna kuna. Istovremeno, navedeno stjecanje duhanske sirovine, prodaju iste te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz, nije evidentirao u poslovrm knjigama društva niti je iskazao u prijavama poreza na dodanu vrijednost, što je za posljedicu imalo manje plaćeni PDV u iznosu od preko 17 milijuna kuna. Nadalje, izuzev toga obavljao je isporuku i drugih dobara (op.a. prehrambenih proizvoda), što također nije evidentirao u poslovnim knjigama niti iskazao u mjesečnim prijavama, na koji način je dodatno umanjio poreznu obvezu po osnovi PDV-a u iznosu od preko 90.000 kuna. Isto tako, nije utvrdio obvezu poreza na dobit u iznosu od preko 190.000 kuna, iznio je detalje krim istrage voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Tomislav Škara, dodajući kako se 65-godišnjaka sumnjiči i da je krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva, te tako neistinito prikazivao poslovne odnose s drugim društvima. Opisanim kriminalnim radnjama proračun RH oštećen je za nevjerojatnih 84.5 milijuna kuna.

Poslovanje tvrtke sa samo jednim zaposlenim nadležnima je postalo sumnjivo 2018. godine. 

- Zbog sumnje u nezakonito postupanje na području Carinskog ureda Zadar započeo je nadzor, a podaci i dokumentacija, koja nam je bila neophodna, nabavljeni su preko međunarodne razmjene informacija od strane Porezne uprave. Osumnjičenik trgovačko društvo nije prethodno registrirao za poslovanje s duhanom, niti je ishodovao potrebno odobrenje, iz razloga što takav promet podliježe mjerama strogog nadzora. Duhan, u čiji posjed nismo došli, preprodavao je drugim, s njime povezanima, trgovačkim društvima iz Nizozemske, Irske i još nekoliko zemalja, rekao je Ivica Knez, pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split, dodajući kako će se istraga proširiti i na ostala društva.

Osumnjičenom Slovencu ovo nije prvi susret s policijom.

- Protiv 65-godišnjaka je pravomoćno potvrđena optužnica USKOK-a, a također imamo saznanja da se protiv njega za ista ili slična kaznena djela vode kazneni postupci u Sloveniji i BiH. Za istaknuti je da je počinitelj rođen u BiH, no odrekao se tog državljanstva kako bi izbjegao ostanak u istražnom zatvoru u Sloveniji. Krajem prošlog tjedna mi smo za njim raspisali potragu, a uhićen je jučer u popodnevnim satima. Danas će biti ispitan od strane Općinskog državnog odvjetništva i vjerujem da će biti dalje odveden na ročište za određivanje istražnog zatvora, istaknuo je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.

Šef zadarskih krimovaca istaknuo je i kako su ovakvi slučaji prioritet u radu odjela, te da je u posljednjih godinu dana provedeno 13 odvojenih krim istraga kojima je utvrđena materijalna šteta u iznosu većem od 37 milijuna kuna, a kazneno je prijavljeno 37 osoba.

Slovenac nije zadržan u pritvoru

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković danas poslijepodne je izvijestio kako je prijedlog prijedlog za određivanje istražnog zatvora za slovenskog državljanina zbog utjecaja na svjedoke, odnosno opasnosti od ponavljanja djela, odbijen.