Ante Kurtović, javnosti najpoznatiji po prijevarama u aferi Leasing, od Ustavnog suda RH zatražio je izlaz iz Zatvora u Zadru u kojem se nalazi od 24. listopada.

Tada je uhićen zbog sumnje da je s partnerima, Martinom Topalijem i Josipom Pavićem, prevario 62-godišnjaka iz Rijeke. Sudac istrage Županijskog suda odmah mu je odredio istražni zatvor, koji je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela produljen rješenjem Općinskog suda u Zadru i to do pravomoćnosti presude. Kurtović je uložio žalbu drugostupanjskom Županijskom sudu, a nakon što su ga odbili, obratio se Ustavnom sudu smatrajući da su mu povrijeđena ustavna prava.

Preko svog odvjetnika Borisa Jukića naveo je da nisu dovoljno obrazloženi razlozi za zaključak da postoje osobite okolnosti koje upućuju na postojanje iteracijske opasnosti, odnosno Kurtović smatra da ranija osuđivanost i vođenje kaznenih postupaka protiv njega nisu dostatni razlozi za produljenje istražnog zatvora, ističući da mu je na ovaj način povrijeđena pretpostavka nedužnosti. Uz to smatra neprihvatljivim i "nehumanim" uzimanje u obzir činjenicu da on nema stalno zaposlenje i osigurana sredstva za život kao jedan od razloga za opravdanje iteracijske opasnosti.

Ustavni sud je ocijenio kako Kurtoviću nisu povrijeđena nikakva ustavna prava, te da su zadarski sudovi donijeli dobru odluku s obzirom na njegovu raniju pravomoćnu i nepravomoćnu osuđivanost. Uz to protiv njega se na Općinskom sudu vode još dva kaznena postupka koji se tiču istovrsnih kaznenih djela.

- Ustavni sud ocjenjuje da su sudovi u osporenim rješenjima odgovarajuće analizirali dosadašnje ponašanje podnositelja te da su razlozi dani za postojanje opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao počiniti nova kaznena djela dostatni i pravno utemeljeni, navodi se između ostalog u odluci predsjednika vijeća Ustavnog suda Rajka Mlinarića.