Na Općinskom sudu u Zadru danas je započelo novo suđenje Anti Kurtoviću, javnosti poznatom po velikoj aferi Leasing zbog koje je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci.

Općinsko državno odvjetništvo sada ga tereti da je s partnerima, Martinom Topalijem i Josipom Pavićem, prevario 62-godišnjaka iz Rijeke. Prema navodima iz optužnice, oni su, znajući da oštećenik kao kapetan broda škotske kompanije ima veća primanja, skovali plan kojim su od njega u vremenu od siječnja do kraja kolovoza 2017. godine izvukli ukupno 475.850 kuna. Tužiteljstvo smatra kako je drugookrivljenik Martin Topali, iskoristivši povjerenje i ranije obiteljsko poznanstvo s oštećenikom od čije je obitelji 2015. godine posudio oko 100 tisuća eura, početkom 2017. godine opet od 62-godišnjaka zatražio posudbu 5.500 kuna za navodni trošak obrade kredita u HBOR-u, govoreći mu da će mu od toga novca vratiti raniju pozajmicu.

Kad se oštećenik i sam zainteresirao za podizanje kredita, smatra se da ga je Topali povezao s Kurtovićem koji mu se lažno predstavio kao zaposlenik HBOR-a pod imenom „Antonio Margetić". Komunikacija se odvijala putem telefona i elektroničke pošte. Kurtović je osumnjičen da je od oštećenika prvo zatražio da na račun Topalijeve supruge uplati 26 tisuća kuna na ime troškova obrade kredita. Nadalje, smatra se kako je, u dogovoru s trećeokrivljenim Josipom Pavićem da će se na njegov račun nastaviti isplaćivati novac, oštećenom nudio razne investicije i ulaganja u nekretnine i pokretnine u Zadru. Prema navodima tužiteljstva, oštećenik je od veljače do srpnja uplatio još 451.850 kuna, a Pavić je podizao taj novac i predavao ga Kurtoviću koji je dostavljao lažne podatke o ulaganjima. Smatra se da je zajedno s Pavićem dostavljao i krivotvorene podatke o solventnosti kako bi neistinito prikazao zaradu od zajedničkih ulaganja. Kurtovića se sumnjiči i da je 62-godišnjaku neistinito prikazivao da može putem HBOR-a povući sredstva iz EU fondova, govoreći mu kako prvo treba dostaviti vlasničke listove zemljišta u Privlaci. Oštećeni je to i učinio putem treće osobe, no počeo je sumnjati u prijevaru. Kako bi odagnao sumnje, inicirao je sastanak s Kurtovićem koji se održao 29. kolovoza 2017. na terasi hotela u Zagrebu.

Svi troje optuženi su za prijevaru, a Kurtović i Pavić i za krivotvorenje isprava. Danas su se na sudu izjasnili da se ne osjećaju krivim ni po jednom točki optužnice, a obrane će iznositi na završetku postupka.

Kurtovićev branitelj Boris Jukić zatražio je izvajanje fotografija kao nezakonitih dokaza jer su, istaknuo je zagrebački odvjetnik, snimljene bez suglasnosti i najave. Tužiteljstvo se usprotivilo navodeći kako su one snimljene na javnom mjestu, a kako doznajemo, riječ je o fotografijama koje Kurtovića dovode u vezu s likom „Antonija Margetića".

Topalijev odvjetnik Boris Radman predložio je provođenje niza dodatnih dokaznih radnji - zahtjev MUP-u za dostavom podataka o postojanju osobe s imenom „Antonio Margetić", te ispitivanje iste kao svjedoka u slučaju da postoji, pretragu telefona, upućivanje zahtjeva Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, mobilnim operaterima pa i Sigurnosno obavještajnoj agenciji za dostavom podataka o korisniku broja s kojeg je zvao Margetić te izlistom poziva, telekomunikacijsko vještačenje, informacije o postojanju aplikacija i mobilnih uređaja koje mijenjaju boju glasa govornika, ali i pravilne uvjete o kreditu u HBOR-u... Radman je objasnio kako je SOA predložena jer podatke o pozivima čuva najmanje tri godine. Ovi su postupci trebali biti provedeni još prilikom policijske obrade ili u istrazi, istaknuo je bivši zadarski sudac dodajući kako će se time dokazati kako je njegov klijent i sam bio žrtva prijevare.

Oštećenikov odvjetnik John Matek, koji je obznanio kako je njegov klijent na brodu do početka lipnja, usprotivio se ovim dokaznim prijedlozima ističući kako služe odugovlačenju postupka.

- Idu u pravno zamagljivanje identiteta osobe Antonija Margetića, a Antonio Margetić je Ante Kurtović, što proizlazi iz zapisnika o prepoznavanju provedenog na zakonit način, kada je oštećenik nedvojbeno pokazao na njega. Kurtović je i do sada imao dodirnih točaka sa zakonom pa mu ovakav modus operandi, s obzirom na njegovu inteligenciju, nije stran, rekao je općinski državni odvjetnik Dragan Bogatić referirajući se na aferu Leasing čime je izazvao negodovanje svih troje branitelja.

- Ovo nije način na koji se razgovora. Namjerno se zbog prisustva medija dižu tenzije, što je nepotrebno. Svaki je predmet zaseban, istaknula je odvjetnica trećeokrivljenog Pavića, Tanja Budimir Gulan, dok je Jukić dodao kako je govor tužiteljstva nedopustiv jer predstavlja kršenje presumpcije nevinosti.

Međusobne primjedbe zaustavila je sutkinja Danijela Zubčić upozoravajući da ovakva razina diskusije ometa rad suda. Kao predsjednica sudskog vijeća ona će odlučiti o dokaznim prijedlozima i pismenim putem obavijestiti stranke o datumu nastavka suđenja.