Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima problema s izvođačima radova proizvodnog pogona na Vidikovcu zbog čega je pristupna cesta na čekanju, informacija je s Gradskog vijeća koju smo pokušali provjeriti preko službe za odnose s javnošću te državne tvrtke. Ali oni kao da nisu razumijeli novinarsko pitanje "Zbog čega se ne odvijaju radovi na gradilištu HEP-a na Vidikovcu u Zadru?", pa su ga ignorirali.

Kako doznajemo, nad izabranim izvođačima radovima, tvrtkom Titan Constructa u vlasništvu Caroline Elisabeth Mamić, Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak 29. svibnja 2019. godine. Od glavnog nadzornog inženjera Leonarda Kvarantana iz Instituta IGH, doznajemo da su upravo u to vrijeme i prekinuti radovi koji su trebali biti završeni početkom ove godine.

- Teški radovi su stali pred ljeto, s tim da su do kraja ljeta izvođači još nešto radili s manjim intenzitetom, odnosno pripremali materijal i montirali dijelove. Konstrukcija zgrade je dovršena u cijelosti, a ono što je dosad napravljeno, napravljeno izvedeno je vrlo kvalitetno. Popraćeno je dokumentacijom, ali neovisno o tome, radnici su zaista dobro radili. Sljedeći korak je pokrivanje konstrukcije, no oni nisu više bili u mogućnosti nastaviti radove. Riječ je tek o prvoj fazi, koja uključuje građevinu i najosnovniju pristupnu cestu, rekao nam je Kvarantan upućujući nas na HEP za ostale upite.

Iz HEP-a su nam se pak očitovali samo o drugoj, većoj pristupnoj cesti čiju gradnju preuzima Grad Zadar na osnovu ugovora o prebijanju komunalnog doprinosa u vrijednosti od 1.3 milijun kuna. Taj ugovor je također usvojen na Gradskom vijeću i to 2017. godine.

Prema informacijama iz HEP-a, razlog kašnjenja je što "prije početka radova na izgradnji pristupne ceste, sukladno zakonskoj regulativi bilo je potrebno provesti izmjenu projektne dokumentacije, a radi usklađenja sa stanjem na terenu. Realizacija izgradnje na temelju ugovora između HEP-Operator distribucijskog sustava, Elektre Zadar i Grada Zadra započet će u najkraćem mogućem roku. Izgradnja pristupne ceste nije povezana s izgradnjom poslovnog kompleksa Vidikovac Elektre Zadar, već se radi o dva zasebna projekta, ističu iz zagrebačkog sjedišta HEP - ODS.

Da nema pristupne ceste, ne bi bilo ni građevinske dozvole za objekt koji mjesecima stoji nedovršen, a da iz HEP-a o tome ništa ne govore. Nije jednostavno s ugovorom od 15 milijuna kuna naći se u predstečajnoj nagodbi s izabranim izvođačem radova.