Grad Zadar, točnije njegovi centri izvrsnosti, postali su Europska točka za darovite - European Talent Point (ETP), u mreži od ukupno 25 europskih Centara za darovite. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je nedavno prijavu Grada Zadra, koji je predstavio svoja dosadašnja tri centra izvrsnosti - za matematiku, fiziku i informatiku, a najavljuje i otvaranje novih, za hrvatski jezik i poduzetništvo. Uz europske zemlje poput Austrije, Belgije, Danske, Nizozemske, Njemačke, Turske, Švicarske, mreža okuplja gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta.

- Europa želi razvijati nadarenost a naš sustav često ne može posvetiti dovoljno pažnje ovom segmentu. Grad Zadar odavno je prepoznao potrebu za dodatno ulaganje u one koji žele učiti mimo propisanog programa. Ulaskom u veliku europsku mrežu otvara se prostor za suradnju s brojnim europskim sredinama u kojima također ulažu u darovite, kaže pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

U Zadru je još 2012. godine  pokrenut Centar izvrsnosti za matematiku, koji se u suradnji s Matematičkim društvom Zadar provodi u OŠ Šime Budinića. Iz ovog centra nastao je i Centar izvrsnosti za fiziku pri OŠ Šimuna Kožičića Benje. U istoj školi od 2016./17. djeluje i Centar izvrsnosti za informatiku, a u sva tri zajedno okuplja se preko 150 najdarovitijih zadarskih učenika u ovim predmetima. Kroz projekt "[email protected]" s Osnovnom školom Bartula Kašića upostavljena je platforma "Online centar Zadar za darovite", kroz koju daroviti učenici mogu koristiti kvalitetne programe i digitalne nastavne materijale.

S obzirom na dobra iskustva s postojećim centrima, u ovoj godini planira se otvoriti dva nova - za poduzetništvo i hrvatski jezik. Centar za poduzetništvo okupit će učenike školskih zadruga, koji su svoje radove već prezentirali i na međunarodnim sajmovima.

- Želimo potaknuti učenike na inovativan pristup nastavi i učenju, pa ćemo i ove godine u travnju organizirati SteAm tjedan, u kojem će se organizirati različite radionice, izložbe, panel diskusije, radni sastanci i sl. U jednom dijelu programa Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost "ROBOTIC" realizirat će "Mini Maker Faire Zadar", na kojem će 80 inovatora iz zemalja EU prezentirati inovacije i izume te "SteAm za najmlađe i one starije". Udruga "Zadar developers Hub" provest će aktivnosti "Vulca 2020" te "Innovation in Education", najavljuje Nekić.

Vulca 2020. bit će trodnevno druženje inovatora, učitelja, poduzetnika, volontera i predstavnika ustanova koje djeluju u području SteAma sa svrhom raspravljanja tematskih područja cirkularne ekonomije, održivog razvoja otoka, inovacija u poučavanju, umrežavanja inovatora, stvaranja i sl. Sve naučeno tijekom godine još jednom će se prezentirati na Danima izvannastavnih aktivnosti, na kojima će osnovci na Poluotoku pokazati što su radili u okviru izvannastavnih aktivnosti.

- Cilj Grada je podrška nadarenim učenicima osiguravanjem potrebnih uvjeta za rad na razvijanju iskazane nadarenosti na određenom području, kao i stvaranje okruženja u kojem pomoć dobivaju od posvećenih mentora kako bi širili svoje interese i znanje na području za koje su zainteresirani, zaključuje Nekić.

Svečana dodjela certifikata održat će se u Varaždinu 2. ožujka.