U organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero 17. siječnja 2020. u Općinskoj vijećnici u Pakoštanima održana je besplatna edukacija za vinogradare i vinare s područja Parka i okolice, kako bi se lokalnim poljoprivrednicima pružili stručni savjeti, uz najnovije smjernice struke.

Predavači iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede (nekadašnja Savjetodavna služba) predavanjima su obuhvatili teme važne za svakog vinogradara i vinara, kako bi i trud uložen u vinogradu i podrumu doveo do željenog rezultata - zdravog grožđa i vrhunskog vina.

Viši stručni savjetnik Zvonimir Vlatković prezentirao je sve korake u proizvodnji i njezi vina, od praćenja dozrijevanja grožđa i utvrđivanja sadržaja šećera i ukupne kiseline u grožđu, određivanja rokova berbe i tehnološke zrelosti grožđa, organizacije berbe pa do cjelokupnog procesa prerade bijelog odnosno crnog grožđa, izbora selekcioniranog kvasca, kao i pretakanja i čuvanja vina, ali i održavanja podruma, bačvi i ostalog pribora.

Viši stručni savjetnik Ivan Šimičević posebno se osvrnuo na jednu od najštetnijih bolesti vinove loze, zlatnu žuticu poznatu i pod nazivom Flavescence doree, koja vrlo brzo nakon pojave u vinogradima poprima razmjere epidemije. Uzročnik bolesti je fitoplazma, a vektor američki cvrčak koji je proširen po gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske.

Američki cvrčak potvrđen je i u našoj neposrednoj blizini, u vinogradima na području Ravnih kotara, ali srećom te populacije cvrčka još nisu zaražene fitoplazmom, jer jednom zaražene jedinke ostaju trajni prijenosnici uzročnika bolesti. Bolest se širi i zaraženim sadnim materijalom, stoga vinogradari trebaju biti stalno na oprezu te tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze kako bi se na vrijeme reagiralo i spriječilo širenje zlatne žutice, a posljedično i krčenje zaraženih vinograda i veliki financijski gubitci.