U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" sveti Franjo Saleški uči nas kako se ophoditi s ljudima.

Zašto u kršćanskoj ljubavi ljubimo sebe? Zato što smo slika i prilika Božja. Budući da svi ljudi posjeduju to isto dostojanstvo, volimo ih kao same sebe, kao svete, žive Božje slike. Ta ista „sveta ljubav", koja proizlazi iz čina Božje ljubavi, rađa u jednakoj mjeri čine ljubavi prema bližnjemu. Ljubiti bližnjega svetom ljubavlju znači ljubiti Boga u čovjeku ili čovjeka u Bogu, tj. Boga iz ljubavi prema Njemu samom i čovjeka iz ljubavi prema Bogu. No, postoji razlika između površnog i prisnog susreta. Susret se može dogoditi potpuno slučajno i povremeno. Prisni se odnos, naprotiv, traži i slobodno izabire.

Pri površnom susretu zajedničko druženje većinom nije dugotrajno, jedva ćemo se jedno drugome povjeriti i pritom čovjek rijetko sudjeluje svim srcem. Nadalje, sveti Franjo nas uči kako nikada ne smijemo nikoga prezirati ili ostavljati dojam da želimo izbjeći susret s njim, ma tko god to bio, jer možemo doći na glas da smo oholi, ponosni ili rezervirani, ili da biramo ljude s kojima želimo biti u kontaktu. I pri površnom susretu trebamo paziti da nikoga, pa niti osobu od povjerenja, ne izdvajamo u razgovoru. Oni koji promatraju mogli bi to protumačiti kao lakomislenost.

Kod prisnog odnosa, naprotiv, često se viđamo i njegujemo povjerljivo ophođenje jedni s drugima. Pritom se očituje srdačnost te se družimo kako bismo jedni s drugima vodili ugodne razgovore i kako bismo se obostrano potpomagali. Naši prisni odnosi, bolje da su rjeđi, ali dobri i čestiti. Općenito, neka za sve naše susrete i odnose vrijedi ovo načelo: „sa svima ću biti u dobrim odnosima, s malo njih u povjerljivim."

Franjo Saleški zaključuje: „Bit ću, dakle, u ophođenju s ljudima skroman, bez pretjeranih zahtjeva, velikodušan, bez tvrdoće, ljubazan i srdačan bez pretvaranja, popustljiv bez protivljenja, osim ako to zahtjeva razum. Svatko nastoji pobliže upoznati one s kojima dolazi u kontakt. Moram biti otvoren u svakom slučaju, ali kako daleko, to ovisi o društvu u kojem se upravo nalazim."

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Mir i dobro!