U srijedu, 15. siječnja 2020. s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, prof. dr. sc. Saša Božić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) i dr. sc. Simona Kuti (Institut za migracije i narodnosti, Zagreb) održat će javno predavanje pod naslovom "Što je integracija migranata? Stare politike - novi problemi".

Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija" u organizaciji Odjela za sociologiju.

Iz sažetka izlaganja, nakon kojeg je otvorena rasprava u kojoj može sudjelovati publika - što je model održavanja javne sociologije:

Što je „integracija migranata"? Stare politike i novi problemi

Pojam „integracija migranata" koristi se već desetljećima u društvenim znanostima, ali isto tako i u političkim programima stranaka i javnim raspravama u brojnim zapadnim zemljama. Među društvenoznanstvenim pojmovima i konceptima koji su postali dijelom javnog diskursa, „integracija migranata" ima različite, pozitivne i negativne, političke konotacije. Taj višeznačan pojam postaje sve jače mobilizacijsko sredstvo ispunjavanja različitih političkih opcija. U takvim uvjetima važno je objasniti na što se sve „integracija migranata" odnosila u društvenim znanostima, nacionalnim i europskim dokumentima te kakav je odnos zamišljenih društvenih procesa pod tim pojmom i društvene stvarnosti migranata.
Važnost integracije migranata za hrvatsko društvo bit će posebno naglašena kada hrvatski demografski problemi narastu do stupnja koji će tražiti i nov pristup imigraciji. Hrvatsko društvo, međutim, nije spremno za značajniji imigracijski val. Posljednja usvojena migracijska politika koja je sadržavala i elemente integracije migranata, istekla je krajem 2015. godine, kao i Akcijski plan za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca. Daljnje donošenje javnopolitičkih dokumenata orijentiralo se na integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, dok su ostale kategorije migranata zanemarene. S obzirom na raznolikost, usložnjavanje i potencijalno povećanje imigracijskih tokova u budućnosti, neophodno je započeti javnu raspravu o imigraciji i integraciji migranata već sada.