Zadarska Čistoća suočila se s očekivanim problemom nakon postavljanja podzemnih kontejnera kod hotela Zagreb: unatoč jasnim natpisima o vrstama otpada koje idu u pojedini kontejner - biorazgradivi, reciklabilni te miješani komunalni otpad, Zadrani bacaju uglavnom kako gdje stignu.

U kontejneru za biorazgradivi otpad (ostaci od pripreme hrane, vrtni i zeleni otpad) tako smo vidjeli građevinski otpad, kartone, boce i nešto "zelenila".

- To je nažalost sada miješani komunalni otpad koji tako moramo i tretirati. Iz iskustava drugih gradova koji su uvodili ovakav način odvoza otpada znamo da u početku bude nekih problema, ali vjerujem da ćemo edukacijom i apelom na svijest građana uspjeti u namjeri da se otpad zbrinjava na propisan način, kaže tehnički direktor "Čistoće" Pere Zubčić.

Odlaganje otpada naizgled je vrlo jednostavno - tri kontejnera imaju lagane poklopce koje je potrebno odgurnuti i ubaciti kroz otvor. Zašto onda građani ostavljaju, na primjer, vreće uz same kontejnere, teško je objasniti osim činjenicom da među nama ima i nepismenih?

- Vjerujem da će s prolaskom vremena građani dobivati te navike i odgovornost. Lijep primjer je za to Musapstan, gdje je nakon medijske kampanje situacija puno bolja, pa umjesto 500 ili 600 tona otpada sada odvozimo 40, kaže Zubčić.

Ovakvi problemi karakteristični su za javne površine, dok su iskustva pokazala kako s domaćinstvima nema problema u pravilnom razdvajanju otpada. Naime, kada u smeđim kantama završi neprimjeren otpad, djelatnici Čistoće ga zaračunavaju kao obični komunalni otpad, pa se to osjeti na cijenama. A tada su korisnici puno više ekološki osviješteni.

Inače, u Čistoći nastavljaju s postavljanjem podzemnih kontejnera, a prvi sljedeći bit će u istoj Ulici Mihovila Pavlinovića, bliže šetnici.