Unatoč dolasku novog koncesionara ZIPO, u ovoj godini neće doći do značajnijeg porasta dolazaka cruisera, a nije najavljen niti dolazak nekog od mega crusiera s preko 3.000 putnika. Prema podacima objavljenima na stranicama Lučke uprave Zadar, ove godine su predviđena 154 "ticanja", dok ih je lani bilo 144. Broj putnika bi ipak trebao rasti zbog češćeg dolazaka nekih većih brodova.

Prvi i posljednji mjeseci rezervirani su za brodove Arthemis i Athena, koji izvan sezone po svakom dolasku dovode pedesetak putnika. Prvi veći cruiser je poznata Aidablu, koja 11. travnja dovodi do 2.100 putnika. Ona će kao i prošle godine biti i najvjerniji posjetitelj Zadra - do kraja listopada u Zadar će doći čak 29 puta, što znači da bi samo ovim brodom moglo stići preko 60 tisuća gostiju.

Ove godine nema kapitalca poput Coste Venezije, koja je prošle godine u Zadar trebala uploviti s 5.000 putnika, ali je otkazala dolazak zbog nevremena. Od većih cruisera ostaje Orchestra s 2.500 putnika, umjesto Opere dolazi njezin brod-blizanac Sinfonia, a novi operator je Holland America Line, koja će u Zadar sedam puta uploviti svojim cruiserima Nieuw Amsterdam (2.500 putnika) i Zuiderdam (2.400).

Najduži brod, koji će pristajati u Zadru osam puta, je Mein Schiff 5, s impresivnih 296 metara dužine i 2.534 putnika. Crusier s najvišim kapacitetom je Costa Deliziosa, koja 17. svibnja dolazi s 2.828 putnika.