Završni obračun Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Zadra za 2019. godinu, težak 49.5 milijuna kuna, usvojen je uz pohvale rada nadležnog odjela, ali i kritike na račun uklanjanja ruševina, stanja prometnica i ukrašavanja grada.

- Bez obzira na određena ulaganja, mnogi problemi i dalje ostaju neriješeni. Uslijed veće količine oborina mnoge ceste su toliko oštećene da su ponekad opasne po život. Popravci traju danima i tjednima, a nakon obilnije kiše počinju iz početka. Zelene površine su uređene samo u nekim dijelovima grada, koji se doživljavaju reprezentativno, a s druge strane, povećana su sredstva za ukrašavanje, a ukrašen je samo uži centar grada. Odnosi li se grad u ovom pogledu maćehinski prema ostalim dijelovima grada?, pitao je SDP-ov Ivan Matešić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Zelene površine kao krucijalni problem istaknuo je i SDP-ov Erol Gaši, dok HDZ-ov Ante Kolega smatra kako se vidi napredak u njihovom održavanju.

S dijelom oko ukrašavanja složila se pak HDZ-ova vijećnica Elvira Sterle koja, uzimajući Zagreb kao pozitivan primjer, u tome vidi način za produljenje turističke sezone. SDP-ov Daniel Radeta povukao je paralelu s bedemima, ističući kako se više ulaže u ukrašavanje nego kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a.

- Potez od Foše prema Tehničkoj školi prekriven je mahovinom, a u Parku Vladimira Nazor propao je cijeli dio bedema i to tako rasuto stoji. Pitaj Boga gdje su ta kamena završila i čiju konobu krase? Sramotan je odnos Grada prema baštini, poručio je Radeta, kojem je resorni pročelnik Robertino Dujela replicirao kako se trenutno u rekonstrukciju bedema ulaže 28 milijuna kuna.

Dujelu su pohvalili i oporbeni i vladajući vijećnici, no dežurni hvalitelj Duško Vuković (HSU) ipak je smatrao potrebnim da mu stane u obranu u trenutku kada se raspravljalo o stanju na cestama. Tu je tematiku otvorio Kristijan Kovačević (nezavisni).

- Pred Komunalnim odjelom su teške zadaće, on se bavi svime onime što svakodnevno vidimo i što nam stvara osjećaj zadovoljstva ili nezadovoljstva. Grad je pun novootvorenih rupa, molim da se zapne na sanaciji nakon ovih kiša, poručio je Kovačević, dok je SDP-ov Jure Zubčić iznio inicijativu da se u budućnosti planiraju veći iznosi za atmosferske vode jer „u pravilu poplavi svaka nova cesta".

Njemu je i nevjerojatan veliki utjecaj kiše na radove.

- Mogu razumjeti ekstremne vremenske uvjete, no mi uporno kišu svrstavamo kao razlog za kašnjenje. Po tome Velika Britanija nikad ne bi bila izgrađena, istaknuo je Zubčić.

Njegov stranački kolega Daniel Radeta izrazio je pak bojazan od prometnog kolapsa u sljedećoj sezoni, a replicirao mu je Ante Kolega (HDZ) koji smatra kako SDP-ov vijećnik voli tražiti problem gdje ga nema.

- Neki naši kolege govori da je grad pun rupa, čekao sam samo da kažu da je grad rupa. Ne doživljavam tako grad ni njegove ceste. Kako mogu tako olako za govornicom izricati nešto što nije istina, već potpuna laž?! poručio je Vuković (HSU).

- Ja pričam jedno, a Vi nešto sasvim drugo. Počet ćete braniti sebe od sebe samoga. Ako kažem da je ovo vrlo odgovoran odjel koji radi svoj posao i da se nadam da će riješiti novonastale rupe... pa nije ih pročelnik iskopao. Ja sam tu da ih primijetim kad vozim i prijavim pročelniku, istaknuo je Kovačević.

Razlog zbog kojeg ovaj nezavisni vijećnik ipak nije podržao Program održavanja komunalne infrastrukture su ruševine.

- Opasne su za djecu. Obišao sam ih sve, razgovarao s ljudima i obećao da ću se boriti do kraja za njihovo uklanjanje, premda bio i dosadan, poručio je Kovačević. S njim se složio i Zubčić koji je kao primjer neuglednog prizora naveo održavanje polufinala Davis Cupa uz ruševno ruglo na 50 metara udaljenosti. Mate Marić (HDZ) istaknuo je kako se s nekim vlasnicima takvih objekata ne može razgovarati, no Kovačević je u replici naveo primjer uklanjanja ruševine u blizini gradonačelnikove kuće na Stanovima kao dokaz da se ipak može. Možda se od 85 objekata moglo barem njih 10-20 riješiti, naglasio je nezavisni vijećnik.

U svom odgovoru pročelnik Dujela najavio je novi model rješavanja ovog problema.

- Ruševine po postojećem modelu nisu kvalitetno riješene, i kroz prethodne sjednice apostrofirao sam i naglašavao kako u proceduri redovito nailazimo na imovinsko-pravno zapreke. Analizirali smo novi i pronaći ćemo novi model rješavanja ruševina. Drugo, sanaciju rupa na nerazvrstanim cestama nažalost nije moguće vršiti po kiši. Nastojat ćemo iskoristiti prve ljepše dane za sanaciju, i neće nam nedostajati sredstava od naknade zato što će se dobar dio cesta obnoviti kroz projekt aglomeracije, odgovorio je pročelnik Dujela na ključna vijećnička pitanja. Ostale inicijative i primjedbe je prihvatio, a pohvale je proslijedio djelatnicima ističući kako je sve što je dobro - njihova zasluga.