ZADAR - Bez velike rasprave prošlog su tjedna usvojene IV. izmjene Prostornog plana Grada Zadra, a gradonačelnik Branko Dukić najavio je pete izmjene o čemu će Gradsko vijeće donijeti odluku.

- Sve promjene su isključivo javni interes i nema pogodovanja. Slijede nove izmjene. Onda ćemo ići prema interesu kapitala, najavio je zadarski gradonačelnik. Dukić je time izrekao svu gorčinu prostornog planiranja koja se nakupila u javnosti - pogodovanja krupnom kapitalu na uštrb javnog interesa.

Dodatak tom dala je SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša u raspravi o Prostornom planu Grada Zadra čije je izmjen izradio urbanistički tim Block projekta na čelu s arhitektom Željkom Predovanom.

- Mene arhitekt Predovan asocira na betonizaciju. Primjer toga je njegova zgrada uz Murvičku. Gradimo spavaonice, bez imalo zelenila. Radimo planove koji ne uvažavaju suvremeni urbanizam, ali ih uvjetuju interesi kapitala, kazala je Vukoša.

Autor plana, koji je vijećnicima objasnio kako je najnovijim izmjenama plana najviše napravljeno na uređenju prometnica, komentirao je jednu koja svima "bode oči" - Ulicu Nikole Šubića Zrinskog.

- To što se dogodilo je kiks struke. Na dušu Hrvatskim cestama, ali i nama kao korisnicima, kazao je Predovan. On je jasno ukazao i na problem baznih stanica. Njihovo postavljanje uređeno je usvojenim Prostornim planom nakon "halabuke" koja se podigla oko tri bazne stranice na reflektorima nogometnog stadiona na Stanovima.

U odnosu na postavljanje novih baznih stanica izvan gusto naseljenih područja, veći problem, prema riječima Predovana, bit će poskidati postojeće. Tako je urbanist Predovan, nekad i sam gradski vijećnik, izrazio realno stanje odnosa kapitala i javnog interesa.