Široj je javnosti slabo poznato da grad Zadar već dulje vrijeme ima tradiciju koja ga, s obzirom da se radi o inicijativi kakva je rijetka u Hrvatskoj, izvlači iz uobičajenih poimanja glazbene scene u kojoj prevladavaju prežvakani klapski idiomi ili, daleko gore, sumnjivi folk motivi. Naime, prije desetak godina na inicijativu glazbenika Dražena Grgurovića, Zvonimira Zrilića, Matka Segarića i drugih, pokrenut je običaj održavanja koncerata na kojima se izražava poštovanje i ljubav prema umjetničkoj ostavštini najveće glazbene skupine - sastavu "The Beatles".

Jednom ili dva puta na godinu, krajem ljeta i za Božić ovi entuzijasti održavaju koncerte na kojima izvode odabrane uratke iz prebogate arhive ove grupe. Temelj ovih događanja zasniva se na radu sastava "Songbusters" i sve većeg broja umjetnika koji žele dati svoj doprinos, tako da je ovog tjedna sudjelovalo čak 14 izvođača, od onih najmlađih (Lucijan Bašić, Renato Krizman, Nika Pastuović, brat i sestra Antonio David i Nina Petrina) pa do glazbenika zrelije dobi (Emil Šprljan, Neno Belan i dr.).

Dražen Grgurović i Klaudio Krizman

Izvedeno je preko 50 pjesama pri čemu su organizatori pametno napravili raznolik odabir, tako da smo uz one poznatije pjesme čuli i neke zapostavljene poput "I`ll follow the sun","She`s a woman", "Rocky Raccoon" ("Songbusters"); "For no one", "You like me to much" ("Botica/Padelin - Neutješni div"); "I me mine" ("Belleville G.J.T."); "Blackbird" (Neno Belan)...

Kao poseban i rijetko viđen kuriozitet moramo spomenuti i velik broj roditelja koji su nastupili sa svojom djecom pa smo vidjeli Zvonimira Zrilića sa sinovima Dinom i Dominikom (njegov solo na "Penny Lane" jedan je od vrhunaca večeri), Matka i Romana Segarića, Antoniju Bašić sa sinom Lucijanom (upečatljiv klarinet na "When I`m 64"), Klaudija i Renata Krizmana te Emila i Šimu Šprljana.

Bilo bi nepravedno nekoga posebno izdvajati, ali svakako treba skrenuti pažnju na raznolikost izvođača, od klasičnog banda ("Songbusters", "Bluetooth"), klape ("Kontrada"), neformalnog trija ("Belleville Gipsy Jazz Trio"), do niza dueta (Dražen Habuš i Nado Bajlo, Nika Pastuović i Dražen Habuš, Klaudio i Renato Krizman, Antonio David i Nina Petrina, te Emil i Šime Šprljan ) i solista (Antonia Bašić, Ive Županović, Martine Thomas i Neno Belan).

Po prvi put je sudjelovao i tzv. "Neutješni div art projekt", ovaj put u zadarsko-korčulanskom sastavu Šime Botica / Mario Padelin, zanimljiva pojava koja se raznolikim repertoarom sve češće pojavljuje na dobrotvornim koncertima i društvenim događanjima.

Neutješni div art projekt (Mario Padelin  i Šime Botica)

Dražen Grgurović nam je na kraju rekao: "Mislim da smo po svemu što već godinama radimo jedinstveni u zemlji, ali i šire. Mogli bi se komotno zvati - Beatles Friendly City. Želja nam je organizirati i međunarodni festival, ali bi nam za to trebala pomoć "šire društvene zajednice". Nastavit ćemo, jer nam se svake godine priključuju i nove snage čemu se nismo nadali kada smo sve započeli."