Jedinstveno uprizorenje živih jaslica Zadrani su sinoć vidjeli na Adventu u Zadru, kada su članovi Kvešture, Udruge za očuvanje i promicanje običaja i tradicije iz zadarskog naselja Dikla, vjerno rekonstruirali obraćanja anđela Gabrijela Djevici Mariji, dolazak Sveta tri kralja i njihov susret s tek rođenim Isusom. Nadahnuta scenografija i kostimografija prožela je adventski trg duhom koji će kršćane i Kristove sljedbenike, od trenutka njegovog rođenja, prožimati narednih dvije tisuće godina.

- Potrudili smo se i odradili posao. Ove smo godine imali sjajan razglas, pa mislim kako je sve skupa ispalo dobro - kaže predsjednica Kvešture Ljiljana Matešić, udruge koja već sedamnaestu godinu u Diklu ili drugu uzastopno na Adventu, uprizoruje žive jaslice. Sve je počelo kao suradnja s djecom i prijateljima iz Crnog kod Zadra, koji su na poziv Dikljana radili uprizorenje živih jaslica u tom zadarskom naselju. Taj je događaj za Dikljane bio inspirativan.

- Pitali smo se: zašto i mi ne bi napravili žive jaslice? Tako je počelo, a u međuvremenu su djeca iz Crnog odrasla. No neki nas i dalje posjećuju. Oni su nas i potaknuli da krenemo s uprizorenjem - opisuje Matešić početak djelovanja i rad udruge koja se brine za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla.

- Uprizorenje živih jaslica nam je najvažniji zadatak, jer nam je cilj privući što više ljudi kako bi kroz druženje i radosti koje donosi blagdan Božića, uživali u zajedništvu. To je i naša božićna poruka - ističe gospođa Ljiljana. Djelovanje Kvešture nije ostalo nezapaženo, pa su Dikljani bili pozvani u Pulu i Imotski, kao i neka druga mjesta.

- Danima kod nas vlada euforija kada pripremamo uprizorenje živih jaslica, a taj duh nastojimo prenijeti na ljude - još kaže Matešić. Djelovanje Kvešture očito je imalo dobrog odjeka, jer se uz događaj uprizorenja živih jaslica već šest godina odvija i prikupljanje novčane pomoći koje organizira međunarodna humanitarna organizacija Marijini obroci.

- Dio smo uprizorenja živih jaslica, pa smo u Diklu gdje se odvijala prva predstava, kao i na Adventu u Zadru, prikupljali novčane donacije građana Zadra - kaže Vedrana Kevrić iz zadarskog ogranka Marijinih obroka, a prikupljenim će se sredstvima osigurati obrazovanje i jedan školski obrok dnevno za djecu u najsiromašnijim zajednicama na svijetu. Hrvatski Marijini obroci osnovani su 2009. godine, pa su u deset godina djelovanja volonteri organizacije, s ponosom ističe gospođa Vedrana, uspostavili mrežu po cijeloj Hrvatskoj.

- Nakon deset godina rada imamo 14 otvorenih školskih kuhinja u Africi i jednu u Ekvadoru u Južnoj Americi. U tim kuhinjama 11.800 djece svakodnevno dobiva jedan obrok, a to je za malu Hrvatsku zaista velika brojka. Toj je djeci školski obrok najčešće jedini obrok u danu, ali upravo zahvaljujući tomu oni uspiju preživjeti i obrazovati se - govori Kevrić. Priča o Marijinim obrocima počela je u vrijeme Domovinskog rata kada su pomoć primala djeca u Hrvatskoj, a sada iz Hrvatske pomoć odlazi onima kojima je najpotrebnija.

- Pravi je blagoslov što možemo pomagati drugima. Imamo mi svojih problema u Hrvatskoj, ali imali su ih i oni koji su nam slali pomoć kada nam je trebala - zaključuje volonterka Marijinih obroka i voditeljica zadarskog ogranka. O kakvoj je pomoći riječ i od kolikog je značaja novčana donacija, najbolje ilustrira podatak kako je svega 120 kuna donacije dovoljno da se jednom djetetu osiguraju obrazovanje i obrok tijekom cijele školske godine.

- To nije velik iznos, ali je svaka kuna dobrodošla jer svega 50 lipa iznosi jedan školski obrok. Takve razmjere siromaštva, srećom, mi nismo iskusili niti ih možemo zamisliti - ističe Kevrić. Na uprizorenju živih jaslica Marijini su obroci zahvaljujući velikodušnim donacijama građana uspjeli osigurati obrazovanje i godišnji školski obrok za devetero djece (1.070 kuna) u najsiromašnijim zajednicama na svijetu.