Narodni muzej Zadar donio je odluke o prijemu novih zaposlenika u stalni radni odnos. Za tri radna mjesta muzej je zaprimio čak 66 molbi, od čega 50 valjanih, no na razgovore se odazvao tek 21 kandidat, kojih nisu obeshrabrile brojne kritike na praksu zapošljavanja u toj županijskoj kulturnoj ustanovi.

Nakon što je prvi javni natječaj poništen zbog spornog uvjeta kojim se tražila diploma kakva se na Sveučilištu u Zadru ne izdaje već 10 godina, preko ponovljenog oglasa na najatraktivnije radno mjesto djelatnika za odnose s javnošću primljena je Antonija Klaić Vučemilović. Od 31 pristigle prijave 24 su udovoljavale uvjetima, no na poziv za razgovor odazvalo se svega 9 kandidata, među njima i oni s pravom prednosti pri zapošljavanju. No, niti to im nije bilo dovoljno.

- Kandidati koji su se pozvali na pravo prednosti pri zapošljavanju nisu ostvarili dobar rezultat prilikom razgovora te je pod jednakim uvjetima, a prema najbolje ostvarenom rezultatu na razgovoru, izbor izvršen sukladno čl. 32. Statuta Narodnog muzeja Zadar. Temeljem pristigle dokumentacije te obavljenog razgovora s kandidatkinjom utvrđeno je kako ista ispunjava sve tražene uvjete iz natječaja te iz postavljenih joj pitanja prilikom razgovora, stoji u obrazloženju odluke za prijem Klaić Vučemilović.

Ova članica HDZ-a već je ranije surađivala s muzejom, kao moderatorica događanja, a kako doznajemo, u ulozi PR-a neko je vrijeme ipak nećemo viđati. Naime, iako je tek primljena u stalni radni odnos, njezine poslove obavljat će zamjena iz iste ustanove, ali na naš upit iz Narodnog muzeja o tome službeno još nema informacija.

- Želimo vas izvijestiti da ćemo u trenutku donošenja odluke vezano uz postavljeno pitanje biti slobodni izvijestiti vas o istoj.

Od 10 prijava pristiglih na natječaj za stalno radno mjesto kustosa čak 8 ih je odbačeno jer nisu odgovarale traženim uvjetima s obzirom na stručnu spremu. Od preostalih dvoje na razgovor je došla jedino Marija Šarić Ban, koja se u javnosti spominjala i kao najizgledniji kandidat. Ona je, naime, već ranije vodila radionice za Narodni muzej, a nedavno je predstavljena kao voditeljica Dizajnerskog studija NMZ-a.

Velik je interes vladao i za treće radno mjesto, receptanta manipulanta biljetera, za koje se prijavilo ukupno 25 kandidata. Samo jedna prijava nije udovoljavala uvjetima natječaja, a razgovoru se odazvalo ukupno 11 kandidata. U velikoj konkurenciji stalni posao na kraju je dobila Martina Antićev iz Zadra.

- Nije zaprimljena ni jedna žalba na donesene odluke, odgovorili su na naš upit iz Narodnog muzeja.