ZADAR- Preostalo je još nekoliko dana da Državno sudbeno vijeće donese odluku o tome koga će imenovati za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru. 

Pitanje sudačke uprave "golica" i suce tog suda, jer je neizvjeno hoće li sudac Boris Babić, s obzirom na sve afere i dalje voditi Županijski sud u Zadru kao v.d., a sigurno je da neće biti izabran za predsjednika jer je procedura oko njegovog ocjenjivanja "zapela" na metodologiji. Mandat predsjedniku sudačke uprave završava na Badnjak, a sudac Babić je i pred mirovinom.

Nakon što su nam iz Državno sudbenog vijeća odgovorili kako ne mogu sazvati razgovor s kandidatima, a uz suca Babića, to su još suci Hrvoje Visković i Željko Đerđ, o tom smo pitali sutkinju Sanju Prosenica. Iz njenog odgovora, proizlazi da oni nisu svom šefu dali 0 bodova, nego 138, ali kandidat Boris Babić ipak se žalio
Vrhovnom sudu.

Kao predsjednica Sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru,  ona nam je navela sve što se događalo s natječajem za predsjednika, objavljenom u ožujku ove godine.

"Ističem da je na sjednici Sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru od 28. svibnja 2019., sukladno odredbi čl. 96. st. 1. Zakona o sudovima, donesena ocjena za kandidata Borisa Babića, isti je ostvario 138 bodova te je time ocijenjeno da izvrsno obnaša sudačku dužnost.

Navedenu odluku kandidat Babić primio je 30. svibnja 2019. te je 6. lipnja 2019. protiv te odluke izjavio žalbu Posebnom vijeću Vrhovnog suda Republike Hrvatske, putem ovog Sudačkog vijeća.

Dana 10. lipnja 2019. Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru dalo je očitovanje o žalbi kandidata Borisa Babića te je istog dana predmet proslijedilo Posebnom vijeću Vrhovnog suda Republike Hrvatske iz čl. 102. st. 1. ZS, kao i obavijestilo Državno sudbeno vijeće da će predmet biti dostavljen nakon pravomoćnog okončanja postupka u povodu navedene žalbe.

Nadalje, 23. rujna 2019. zaprimljena je odluka Posebnog vijeća za odlučivanje o žalbama protiv odluka o ocjeni suca poslovni broj Osž-4/2019 od 12. rujna 2019., kojom je poništena odluka Sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru broj Sv-4/2019-8 od 28. svibnja 2019. o ocjeni obnašanja sudačke dužnosti suca Borisa Babića i predmet vraćen istom Vijeću na ponovno rješavanje. U toj odluci dana je uputa da Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru novu odluku može donijeti tek nakon što bude donesena Metodologija ocjenjivanja obnašanja sudačke dužnosti, koja će biti usklađena s odredbama ZS.

Ističe se da navedenu Metodologiju donosi Državno sudbeno vijeće te da na web stranici istog još uvijek nije objavljena Metodologija ocjenjivanja obnašanja sudačke dužnosti, čiji nacrt je bio predmet razmatranja i usvajanja na 21. sjednici DSV-a, koja je održana 11. prosinca 2019.

Dakle, kada se ostvari navedena pretpostavka, ovo Sudačko vijeće donijet će odluku, poručila je sutkinja Sanja Prosenica, predsjednica Sudačkog vijeća Županijskog suda.