U okviru Twinning programa Sporazuma gradonačelnika 28. i 29. studenog u Zadru se održava posjet predstavnika Grada Udina, na kojem se upoznaju s primjerima dobre prakse Grada Zadra u području energetske učinkovitosti i prilagodbe klimatskim promjenama. Tim povodom, delegaciju iz Udina danas je u Maloj vijećnici primila zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać. Zahvalila im je na uzvratnom posjetu, jer je zadarska delegacija već bila u Udinama.

Twinning program razmjene dobre prakse među gradovima provodi se u okviru EU inicijative Sporazum gradonačelnika koja uključuje regionalne i lokalne vlasti u borbi protiv klimatskih promjena, a temelji se na dobrovoljnom opredjeljenju potpisnika da će ostvariti i premašiti cilj EU o smanjenju CO2 za 20% kroz povećanje energetske učinkovitosti i razvoj obnovljivih izvora energije. Grad Zadar je potpisnik Sporazuma gradonačelnika od 28. svibnja 2012. godine. Cilj Twinning programa je provedba EU klimatskih i energetskih ciljeva kako s gradovima tako i između njih. U okviru Twinning programa odaberu se dva grada koji će jedan drugog upoznati s projektima i dobrom praksom na svom području.

U okviru posjeta Zadru predstavnici Grada Udina upoznali su se s projektima Grada Zadra te posjetili ŠC Višnjik na kojem su na krov plivališta ugrađeni solarni kolektori za pripremu tople vode te je izvršena rekonstrukcija postojeće kotlovnice, a ista je prenamijenjena za korištenje prirodnog plina kao izvora energije za grijanje. Također su posjetili Pozdrav Suncu, koji je osim turističke atrakcije također i mala solarna elektrana.