Nakon što su prva arheološka istraživanja na Trgu tri bunara otkrila stepenice prvog bunara uz kojeg se, vjerojatno nalazi i cisterna, danas je započelo otkopavanje drugog bunara.

Ukoliko im kiša dopusti, ekipa splitske tvrtka Delmat Galiota, radit će i u subotu.

- Iz Obala i lučica ogradit će nam dio parkirališta, a s vlasnicima ugostiteljske terase dogovorili smo da nam oslobode polovicu prostora za istraživanje trećeg bunara, rekla nam je zamjenica voditelja terena, zadarska arheologinja Biljana Lovrić.

Ono najvažnije što smo od nje čuli je reakcija građana - izražavaju zadovoljstvo što je prva lopata zakopana na taj zapušteni prostor Trga tri bunara. To je posljednji neuređeni trg, dok je Trg pet bunara bio prvi koji jeu Zadru uređen za prvog mandata gradonačelnika Božidara Kalmeta.

Prvi rezultati preliminiranog istraživanja pokazali su da je razina izvornog podnožja bunara bila 60 centimetara niža u odnosu na slojeve koji su se nasipali, kazala nam je arheologinja. Bunari su iskopani s krunama u venecijanskom stilu u 17 stoljeću.

Prvi otkriveni bunar, vidljivo je u najlošijem je stanju. To je zbog korijena platane koja je izrasla uz bunar a koje je posječena. - Dogovorili smo s Nasadima da nam uz pomoć svojih strojeva pomognu u vađenju korijena koji se podvukao. Mi smo uspjeli samo dio izvaditi, pojašnjava nam arheologinja. Od nje doznajemo i kako je stepenište prvog bunara do 20. stoljeća bilo vidljivo.

Dokle će se nasuti iskopana sonda, to će odlučiti konzervatori. Kao i o svemu što se tiče istraživačkih radova na Trgu tri bunara. Oni se provode u sklopu projekta uređenja za koji će arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, shodno rezultatima arheoloških istraživanja i konzervatorskim uvjetima, napraviti glavni projekt.

Možda se i prije njegove izvedbe urede krune bunara. Tri bunara ne samo da su zapušteni već i izgubljeni među autima i stolovima, a kamoli da su mjesto za upoznavanje zadarske povijesti i fotografiranja turista.

Iz Grada Zadar su angažirali su splitsku tvrtku Delmat Galiota za 178.584 kuna bez PDV-a, s rokom od 90 dana. Uz dvoje arheologa, na terenu su dvojica radnika i šestorica studenata. Oni će, kako sad stvari stoje i ovaj projekt završiti puno ranije. Ako nam vrijeme dopusti do Božića, najavila je arheologinja Biljana Lovrić koja je i osobno vezana za ta tri bunara jer je u blizini tog povijesnog lokaliteta odrasla.