U Općinskoj vijećnici Stare škole u Sv. Filipu i Jakovu, 24. studenog 2019., održana je druga nekonvencionalna konferencija pod nazivom "Kolektivni san" u sklopu projekta "K.IN.O.- Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje".

Ovo je bila druga, ujedno i završna konferencija pod nazivom „Kolektivni san", za ciljne skupine i sveopću javnost, a sve u svrhu kreiranja zajedničke budućnosti sudioničkog upravljanja u kulturi. 

- Na prvoj konferenciji „Kolektivni san" mapirale su se želje i snovi lokalnog stanovništva, koje su se uvrstile u projekt te se krenulo u realizaciju. Dvije, od želja nastalih tijekom prve konferencije, ostvarile su se u prošlom tjednu. Bile su to druga fotografska radionica, pod vodstvom Srđana Babića te radionica zborskog pjevanja pod vodstvom Matee Biloglav, članice a capella sastava AKA Crescendo. Odaziv na radionice, kao i na druge aktivnosti je odličan. Zainteresirani se mogu prijaviti na zbor koji se okuplja četvrtkom u 17 sati u filipjanskom kinu, kazala je Lucija Mikas, autorica i umjetnička voditeljica projekta K.IN.O.

Druga konferencija, prvenstveno je bila usmjerena na organizaciju programa „Tinela" - dnevnog boravka u predvorju kina Sv. Filip i Jakov. 

- Vrlo skoro predvorje kina biti će u potpunosti opremljeno i time će se pretvoriti u Tinel - dnevni boravak, za druženje lokalnog stanovništva i naravno svih ljubitelja kina i kulture. Prostor će biti opremljen klupskim kafićem sa šankom, dnevnim boravkom, čitaonicom, radnim prostorom te elektroničkom opremom i sitnim inventarom za provedbu raznih događanja, radionica i neformalnih druženja. Na ne-konferenciji izgradio se „T.I.M. - Tinel kroz Inicijativu Mještana". Ideja je bila da zajednički prostor živi od zajedničkih snaga mještana, na vlastitu inicijativu i odgovornost. Cilj je da budući društveno-kulturni centar u filipjanskom kinu bude što više otvoren za javnost, za raznovrsne aktivnosti ali i za slobodno druženje izvan projekata, proračuna i papirologije. Kao rezultat 40-ak okupljenih građana osmislilo je osam redovitih aktivnosti koje su zapisane u kalendar, počevši od siječnja 2020. godine, kazala je Lucija Mikas.

- Neke od aktivnosti održavati će se na tjednoj, druge na mjesečnoj bazi, a Sv. Filip i Jakov bit će bogatiji za sljedeće programe: likovna radionica, šahovski klub, plesnjake, foto-klub, Fijuzika - tematske glazbene radionice i slušaonice, „Bajkovnica" za djecu, kulinarske radionice, kreativne i edukativne radionice, stripoteku, te groznicu subotnje večeri preuzimaju mladi filipjanci. Ovaj angažman je nadmašio sva moja očekivanja i ovim se putem od srca zahvaljujem svima koji dolaze, podržavaju i daju doprinos izgradnji novog doma - za kulturu, umjetnost, društvo i ljude koji u njemu mogu živjeti svoje snove, kao i voditeljici ne-konferencije Jasenki Gojšić, koja je facilitator transformacijskog učenja te njezinoj asistentici Dunji Vuković na izvrsnoj aktivnosti koja se provela stručno i učinkovito, ali ujedno i sa velikim veseljem, izjavljuje Mikas.

Ovom aktivnošću završava prvi element projekta KI.N.O. sa svrhom jačanja kapaciteta ciljanih skupina u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanja javne svijesti o dobrom upravljanju u kulturi, a do kraja projekta, u svibnju 2020. godine, razvit će se i uspostaviti model sudioničkog upravljanja budućeg društveno-kulturnog centra.