Udruga Zviždač oglasila se priopćenjem za medije povodom jučerašnje tiskovne konferencije zadarskog policajca Dragana Števanja koji je suspendiran zbog sumnje da je otkrio zataškavanje prometnog prekršaja nastalog zbog prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. 

Priopćenje predsjednice udruge Vesne Balenović objavljujemo u cijelosti: 

- U proceduri rješavanja slučaja prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, MUP je u potpunosti krivo reagirao. Umjesto da utvrde tko su odgovorne službene osobe koje su propustile promptno sankcionirati prebrzu vožnju bivšeg zamjenika ravnatelja policije, upustili su se u istraživanje tko je osoba koja je javno ukazala na osmomjesečno prikrivanje i nekažnjavanje evidentnog prometnog prekršaja, kojeg su pojedinci u MUP-u neosnovano preimenovali u službenu tajnu, s obzirom da je glavni akter tog prekršaja bio njihov nadređeni. Nažalost to je prevladavajući model ponašanja u Hrvatskoj, gdje se progoni zviždača koji ukazuje na nepravilnosti, a ne počinitelja tih nepravilnosti. 

Nakon što je interna kontrola MUP-a na poligrafu zaključila da bi osoba koja je snimku prebrze vožnje predala medijima mogla biti zadarski policajac Dragan Števanja, uslijedio je stegovni postupak i suspenzija. 

Policajac ili je nevin ili je zaštićen Zakonom kao zviždač!

MUP griješi u svakom slučaju! Ako zadarski policajac Dragan Števanja, kako je sam na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji rekao, nije dao snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije medijima, onda MUP progoni nevinog čovjeka.

Ako je policajac Dragan Števanja ipak taj koji je snimku predao medijima, onda MUP svjesno krši Zakon o zaštiti zviždača, jer Zakon dozvoljava javno prokazivanje nepravilnosti tj. dozvoljava da se takve informacije slobodno objave u medijima, ne smatrajući taj postupak povredom čuvanja tajnosti podataka. U tom slučaju policajac Dragan Šaravanja stekao je status zviždača i MUP-u nije dozvoljeno uskraćivati mu prava, stavljati ga u nepovoljan položaj i protiv njega pokretati stegovni postupak i suspenziju. 

Sve što su mogli učiniti krivo, učinili su krivo!

Sve što je vodstvo MUP-a u ovom slučaju moglo učiniti krivo, učinilo je krivo. Umjesto pohvale zviždaču, pokrenuli su progon. Ministar Božinović morao bi odgovoriti na pitanje zašto MUP ne provodi Zakon o zaštiti zviždača prema svojim djelatnicima? Zašto prometni prekršaj zamjenika ravnatelja policije odjednom proglašavaju službenom tajnom, a druge ne? Zašto se prekršaj zataškavalo i zašto nije sankcioniran na vrijeme, već se pustilo da od počinjenja prekršaja protekne osam mjeseci?

Ministar Božinović kao čelna osoba MUP-a morao bi smjesta obustaviti disciplinski postupak i suspenziju policajca ili zbog svjesnog i upornog kršenja zakona Republike Hrvatske i ustrajanja na kršenju ljudskih i radnih prava policajca Dragana Števanje dati ostavku.

Zakon o zaštiti zviždača je paravan

Zbog ovakvog grubog nepoštivanja zakona od onih koji bi ga prvi trebali provoditi, nameće se jedini ispravan zaključak, da je Zakon o zaštiti zviždača tek paravan i da je donesen isključivo zbog obveze prema Europskoj uniji a da ga državni vrh nema namjeru provoditi. Ovakvim postupanjem i ono malo od 4% anketiranih građana RH koji su izrazili spremnost prijaviti korupciju to sigurno više ne bi učinili. Ako policajac zato što postupa po zakonu biva kažnjen i progonjen, što mogu očekivati građani?