U Gradskoj knjižnici Benkovac, u četvrtak 21. studenoga predstavljen je projekt "Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom 2019.-2020. za Grad Benkovac, Općinu Gračac i Općinu Lovinac koji se financira iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. 

Ukupna vrijednost projekta je 471.877,50 kuna od čega je 401.095,84 kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

U sklopu tog razdoblja predviđeno je uspostavljanje mrežne stranice o gospodarenju otpadom za područje JLS, izrada vodiča za sprječavanje nastanka otpada, odgovorno postupanjem otpadom, odgovorno sakupljanje otpada, ponovna upotreba predmeta, kompostiranje. Izrada i distribucija letaka. Provest će se radio emisije, javne tribine, natjecanja po školama i vrtićima, proslava eko akcije Zelena čistka na Dan planeta Zemlje te radionice za djecu. Svim promotivnim materijalima prenijet će se poruke o odgovornom postupanju s otpadom i njegovim utjecanjem na ljudsko zdravlje i okoliš.

Prva tribina o održivom gospodarenju otpadom u Benkovcu imala je cilj okupiti sve važne dionike na području Grada Benkovca koji mogu doprinijeti boljoj implementaciji projekta, informiranosti i provedbi, a tako i većoj informiranosti stanovništva u vezi održivog gospodarenja otpadom. Okupili su se predstavnici komunalnih društava iz Benkovca, Lovinca i Gračaca, javnih uprava, učitelji, odgajatelji kako bi se razmijenile informacije, ukazalo na poteškoće i uspješno riješilo probleme gospodarenja otpadom na tim područjima. Cijeli projekt koji se događa na području Grada Benkovca te općina Gračac i Lovinac predstavili su Denis Vidaković iz BnM Projekt kojega je Grad Benkovac angažirao za vanjskog konzultanta i stručna suradnica, diplomirani inžinjer geologije, magistrica znanosti Nikolina Bošnjak.

Nazočne je pozdravio benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić koji je tom prigodom istaknuo važnost odvojenog prikupljanja otpada.

- Radi se o novcu od skoro pola milijuna kuna što zvuči puno, ali ono što bi on trebao značiti u perspektivi kako za Grad Benkovac tako i za Općine Gračac i Lovinac je mali novac i ukoliko ovaj projekt uspije, mogao bi nam uštediti ogromne milijune kuna. Ovaj će se projekt stoga mjeriti uspjehom upravo u činjenici koliko će uspjeti probuditi svijest svakoga od nas i naših sugrađana da otpad nije smeće i da se on kroz recikliranje uvijek može vraćati i ne štetiti kako životu ljudi tako i cijelom životinjskom svijetu na zemlji. Što god ovaj projekt bude uspješniji, biti će lakše našim sugrađanima živjeti u ovog prostoru, čuvati ćemo zdravlje svih nas i osigurati budućnost naše djece da žive u zdravom i čistom okolišu kojeg smo naslijedili od naših roditelja, djedova i baka - kazao je gradonačelnik Bulić.
Detaljnije o samom projektu govorio je Denis Vidaković koji je naglasio kako je primarni cilj projekta da se podigne svijest građana o potrebi zbrinjavanja otpada. Dodao je kako je projekt sastavljen od pet ključnih aktivnosti. 

- Prva aktivnost je uspostava web stranica na kojoj će se objavljivati sva događanja vezana za projekt koji završava u travnju 2020. godine. Najveći broj aktivnosti usmjeren je upravo na djecu srednjoškolske, školske i predškolske dobi pa je tako projektom predviđeno 47 događanja koja će biti podijeljena u Gradu Benkovcu i općinama Gračac i Lovinac i gdje će se u srednjim i osnovnim školama održavati radionice, igraonice i natjecanja i na taj način kod djece razvijati kultura i način ophođenja s otpadom i potreba da se njega odvaja i zbrinjava. U narednih mjesec dana svi građani na svoje kućne adrese će dobiti vodiče i letke. Zaključno će biti održane tri javne akcije tzv. Zelena čistka u sklopu Dana planeta Zemlje koje će se održavati u Benkovcu, Gračacu i Lovincu - kazao je Denis Vidaković najavivši uskoro održavanje i novih tribine, a prva iduća će biti ciljana za žensku populaciju.
Osim predstavljanja projekta, održana je i uvodna tribina na temu gospodarenja otpadom gdje je stručnjakinja za ekologiju Nikolina Bošnjak predstavila aktivnosti koje su do sada napravljene na projektu. Naglasila je kako Hrvatska za malo više od mjesec dana mora odvajati i reciklirati 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla, ali da smo unatoč obvezi Europske unije od te brojke vrlo daleko.

Projektni tim cijelog projekta čina: Geologika regulus, Studio grafičkih ideja, stručna suradnica diplomirani inženjer geologije, magistar znanosti Nikolina Bošnjak, PR univ.bacc.oec. Ana Crnković, grafička dizajnerica Alenka Dmitrović, dipl.ing.grf.teh, project manager Dubravko Crnković.