Ovogodišnju seriju Friday Talksa, uspješnih događanja koji su lani okupili više od 250 gostiju danas su u InZad Inkubatoru najavili Marko Mišulić iz tvrtke Rentlio te Ana Odvitović i Alan Kociper iz Inovativnog Zadra. 

- U protekloj godini bili smo fokusirani ponajviše na infrastrukturu i obnovu postojeće zgrade Inkubatora, no iznimno mi je drago što smo u sklopu projekta organizirali prvu seriju Friday Talksa. Događaj je to koji je zaista bio potreban poduzetničkoj zajednici u Zadru. Ove je godine na obostrano zadovoljstvo u suradnji s poduzetnicima ponovno zaživjela ta suradnja i uspješna priča. Ujedno se odmičemo od teme ICT-a, s obzirom da smo ove godine u Inkubator primili 10 poduzetnika iz posve različitih branši i djelatnosti. Time želimo naglasiti da inovativnost u poslovanju može dolaziti u bilo kojoj djelatnosti, kazala je Ana Odvitović, voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture.

Tako će ove godine u InZad Inkubatoru na Novom Bokanjcu gostovati Ognjen Bagatin, ravnatelj jedne od najbrže rastućih klinika u Hrvatskoj i regiji, Marko Kovač, dugogodišnji CEO i današnji član upravnog odbora Repslyja te Luka Abrus, suosnivač i izvršni direktor agencije Five.

- Kao softverska tvrtka nemamo nikakve veze s djelatnosti organiziranja događanja, ali prošle je godine prirodno došla inicijativa partnerstva između naše tvrtke i Inovativnog Zadra. Osjećamo odgovornost da zajednici u kojoj djelujemo stvaramo dodatnu vrijednost. Ono što smo prošle godine započeli odličan je prvi korak ka tome, a reakcije okupljenih bile su odlične. Besplatne ulaznice „rasprodale" su se sat vremena od objavljivanja eventa, što pokazuje da Zadar ima potrebu i publike za ovakva događanja, naglasio je Marko Mišulić iz tvrtke Rentlio.

Ana Odvitović najavila je i niz događanja u suradnji s tvrtkom Robotic, planirana za sljedeću godinu. Zajednički će se raditi na promociji stvaralaštva, kreativnosti i primjene novih tehnologije u stvaranju i cjeloživotnom učenju. Primarna ciljana skupina su djeca, no promovirat će se takva vrsta stvaralaštva i među odraslom populacijom.

Inovativni Zadar tvrtka je u vlasništvu Grada Zadra, a osnovana je za pružanje informatičkih i komunikacijskih usluga sustavu lokalne uprave, trgovačkim i društvenim ustanovama, ali i za pružanje potpore poduzetnicima. Jedan od krucijalnih projekata Inovativnog Zadra je sustav eZadrani u sklopu sustava eGrađani, što će predstavljati jedinstvenu online platformu za pružanje usluga građanima - svojevrsnu vitualnu gradsku upravu. Trenutno se čeka zeleno svjetlo Ministarstva uprave koje bi trebalo dati svoje odobrenje do kraja godine. Drugi iznimno važan projekt, koji je zahtijevao višegodišnju pripremu je Zadar Urban Mobility 4.0. Radi se o kompleksnom sustavu s kojim bi građani dobili čitav niz modernih servisa primijenjenih na komunalna poduzeća (Liburnija) i moderni sustav parkiranja. Na konferenciji za medije najavljena je i izgradnja novog Inkubatora u Bokokotarskoj ulici. Radi se o projektu čija bi provedba trebala započeti u prvom kvartalu 2020. godine, vrijednom gotovo 24 milijuna kuna.