U Zadru su danas na Sveučilištu u Zadru otvoreni 12. Dani elektroničkih medija, na kojima predstavnici Vlade, medija, nakladnika i regulatornih agencija raspravljaju o novom Zakonu o elektroničkim medijima, etičkom izvještavanju, usklađenosti potreba medija s tržištem rada, uvođenju novih tehnologija te o metodologijama istraživanja medijskog tržišta.

U fokusu većine sudionika je upravo novi Zakon. Nakon što se prošle godine odustalo od izmjena i dopuna postojećeg pristupilo se pisanju novog, koji je uz rad različitih udruga i institucija spreman za redovnu saborsku proceduru. Prije toga na ovom će se skupu moći dati završne primjedbe i prijedlozi.

- Radijski nakladnici vjeruju da će se ovdje čuti informacije koje će donijeti promjene i olakšati položaj radija u odnosu na ostale medije. Nadam se da za godinu dana nećemo raspravljati o istim tema i idejama, rekao je u uvodu Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

Što se tiče televizija najveća promjena je skori preklazak na HD signal, koji će emitirati i svih 25 lokalnih i regionalnih televizija.

- Prelazak na novi HD standard je izazov jer će se morati zamijeniti stari prijamnici, a taj proces mora biti što bezbolniji. Nastavlja se i s digitalizacijom radija, koji nemaju obvezu prelaska s analognog odašiljanja, ali s obzirom da je direktivom EU naložena ugradnja digitalnih prijemnika u automobile, i tu će se trendovi brzo mijenjati, rekao je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

Uime domaćina sudionike je pozdravila prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, koja je rekla kako ova ustanova vuče korijene iz bogate tradicije najstarijeg sveučilišta u ovom dijelu Europe.

- Zadar se može pohvaliti i prvim novinama na hrvatskom jeziku, Kraljskim Dalmatinom, kao preteči suvremenih medija. Ponosni smo što smo domaćini ovog događanja, danas kada su elektronički mediji nezaobilazni dio svakodnevice, rekla je Balić Nižić.

Ravnatelj organizatora skupa Josip Popovac u dolasku na sveučilište vidi posebnu simboliku i vraćanje najvažnijem segmentu medijske industrije - visokoobrazovanom i educiranom profesionalcu.

- Sa 34 televizijska kanala, 156 radijskih i preko 400 registriranih elektroničkih publikacija, imamo silnu potrebu za educiranim profesionalcem. Naša industrija teška je oko 2 milijarde kuna, a bez vraćanja temelju izgubit ćemo medijsku bitku. Jedini način da se odupremo manipulaciji je vraćanje povjerenja u mainstream medije. Kada vratimo to povjerenje, porazit ćemo manipulaciju i dezinformacije. Neka sljedeća godina bude u znaku razvoja svih agencija i nakladnika s hrvatskim sveučilištima, poručio je Pupovac.

U nastavku je održan radni panel o Zakonu o elektroničkim medijima, nakon kojih slijede paneli "Tržište rada i mediji" te "Nove tehnologije i mediji".